Svega tri posto svjetskog ekosistema ostalo je netaknuto

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da je samo tri posto naseljenih dijelova zemlje ostalo ekološki netaknuto. Jedan mali dio civilizacije je sa zdravim populacijama životinja i neometanim staništem. Došli smo do zaključka da čovjek nije uspio da uništi minimalni dio svjetskog ekosistema.

Ovi fragmenti divljine koji nisu oštećeni ljudskim aktivnostima uglavnom se nalaze u dijelovima tropskih šuma Amazonije i Konga, istočnosibirskih i sjeverno kanadskih šuma i tundra te u saharskoj pustinji. Prethodne analize identifikovale su područja divljine na osnovu satelitskih snimaka. Došli su do procjene da je između 20 i 40 posto površine Zemlje pod ljudskim uticajem.

Međutim, naučnici koji stoje iza nove studije tvrde da šume, savane i tundre mogu izgledati netaknute odozgo. Nažalost, to ne mora biti slučaj i kada im pristupite. Na terenu nedostaju vitalne vrste. Slonovi, na primjer, šire sjeme i stvaraju važne čistine u šumama, dok vukovi mogu kontrolisati populacije jelena i losa, prenosi “The Guardian”.

Opšte je prihvaćeno da se svijet nalazi u krizi biološke raznolikosti, s mnoštvom populacija divljih životinja koji izumiru.

To se uglavnom dešava zbog uništavanja staništa. Neki naučnici misle da počinje šesto masovno izumiranje života na Zemlji. Ne samo to, nego se radi i o ozbiljnim posljedicama po sigurnost hrane, čiste vode i zraka od kojih čovječanstvo zavisi.

Onom što smatramo netaknutim staništem nedostaju vrste koje su ljudi lovili ili su izumirale zbog invazivnih vrsta ili bolesti”, izjavio je Andrew Plumptre, jedan od autora studije koju je proveo Sekretarijat za ključna područja biološke raznolikosti u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Frontiers in Forests and Global Change”, a većina podataka odnosila se na sisare, ali je obuhvatala i ptice, ribe, biljke, gmazove i vodozemce. Mnoga područja identifikovana kao netaknuta dio ekosistema nalaze se na teritorijama kojima su upravljale domorodačke zajednice.

Analizom nije obuhvaćena Antarktika.

Pročitajte više: Zašto se Mars naziva Crvenom planetom?

Izvor: life.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori