Sve što morate znati o raku dojke

U oktobru, mjesecu borbe protiv raka dojke, podsjećamo vas na osnovne informacije koje je potrebno znati o toj zloćudnoj bolesti protiv koje se možemo zaštiti jedino pravovremenom prevencijom.

Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog te zloćudne bolesti.

No rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo jest rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi, potpuni oporavak gotovo je siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica, potrebno je redovito obavljati samopreglede.

Samopreglede je najbolje raditi jedanput mjesečno, tjedan dana nakon završetka ciklusa kada su dojke najmanje osjetljive i najmanje bolne.

Napipate li kvržicu, ne oklijevajte. Odmah se obratite liječniku koji će vas uputiti na pretragu ultrazvukom (ako ste mlađi od 40) ili mamografiju koja se provodi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa (za starije od 40 godina)

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajućim, slijedi biopsija, analiza tkiva kojom se pouzdano utvrđuje je li ono maligno. Nakon biopsije gotovo 80 posto kvržica pokaže se benignima.

Faktori rizika
Pravi uzrok pojavljivanja raka dojke nije poznat, ali postoje čimbenici koji povećavaju mogućnost obolijevanja.

- gojaznost znatno utječe na rizik od oboljenja, pogotovo kod starijih od 50 godina
- pušenje, ali ne samo aktivno, već i pasivno
- pretjerano konzumiranje alkohola
- postojanje raka dojke u obitelji
- početak menopauze
- rano dobivanje prve menstruacije
- hormonalna nadomjesna terapija

Otkrijete li kod sebe neke od tih faktora, nema razloga za brigu. Istraživanja su pokazala da 80 posto žena s više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, u svakom slučaju preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću mjeru. Na neke od njih ne može se utjecati, ali na neke se obvezno mora.

Mitovi o raku dojke
Glavna prevencija ove bolesti jest točna informacija. Uvijek pitajte liječnika sve što vas zanima jer nema glupog pitanja kad se radi o vašem zdravlju. Najčešće zablude koje žene stvaraju o raku dojke jesu:

- može se spriječiti
Netočno, zbog toga što se ne zna što ga uzrokuje. Rano otkrivanje i ispravno liječenje jedini je način da joj se uspješno suprotstavimo.

- samo žene s poznatim faktorima rizika obolijevaju od raka dojke
Oko 70 posto oboljelih žena nije imalo faktore rizika. Toj opasnosti izložene su sve žene, a rizik se s godinama povećava.

- liječenje može biti kobnije od same bolesti
Kemoterapija, zračenje i hormonalna terapija znatno povećavaju broj preživjelih. S otkrivanjem naprednijih lijekova mnoge se neugodne nuspojave smanjuju, ili čak u potpunosti nestaju.

Prevencija ne priznaje izgovore

Brojne brige na pameti i nedostatak vremena izgovori su kojima sami sebi opravdavamo nebrigu o sebi. Ali žene se prevencijom mogu zaštiti od te zloćudne bolesti.

Stoga ako ste mlađi od 40 svakako napravite samopregled jedanput mjesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Ako ste stariji od 40, uz samopregled je obvezna mamografija jedanput godišnje, a nakon pedesete svake dvije godine.

Ako je potrebno, podsjetite se bilješkom u rokovniku ili mobitelu koja vam doslovce može spasiti život.

PREUZETO: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

PROČITAJTE VIŠE: Ukoliko sumnjate na rak: Kako u 5 koraka pregledati kožu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)