Ukoliko sumnjate na rak: Kako u 5 koraka pregledati kožu

Već znate da vrijedi redovito paziti na svoju kožu radi bilo čega novog ili sumnjivog.

Redoviti pregledi vlastitw kožw mogu igrati važnu ulogu u ranom otkrivanju potencijalnih karcinoma kože, kada ih je lakše liječiti.

"Nisu zamjena za posjećivanje dermatologa jednom godišnje, ali mogu vam pomoći da budete mirni"

„Samoprovjera presudna, jer ako nešto vidite, onda možete ući da to provjerite“

Pa, koliko često biste trebali provjeravati? Izvršiti samoispitivanje jednom mjesečno sjajan je cilj, ali ako se pažljivo pregledava koža koja često nije izvedivo, obvezivanje na bilo kakav redovan interval ipak se isplati.

"Rekla bih barem na tromjesečju, ali radije bih mjesečno", kaže Brianna McDaniel, D.O., dermatolog s certifikatom odbora sa sjedištem u New Orleansu.

Jednom kad utvrdite frekvenciju (liječnik opće prakse može vam ponuditi smjernice za najbolji raspored za vas), vrijeme je da se pripremite za temeljitu istragu.

Evo kako obaviti samoispitivanje, kao i najbolji način da pratite šta se događa s vašom kožom i šta učiniti ako primijetite nešto novo.

Oprema vam ne treba, ali ogledalo u punoj dužini je neophodno. "Zaista trebate doći pred ogledalo da biste sve vidjeli", kaže dr. Sunder.

Imajte u blizini i ručno ogledalo kako biste mogli vidjeti teško uočljiva mjesta poput lopatica ili stražnjeg dijela bedara.

Također, pobrinite se da soba ima dobro osvjetljenje, tako da zaista možete jasno vidjeti svoju kožu.

Počnite pregledati.

Cilj vam je pogledati svaki dio kože od glave do pete, uključujući ona područja koja obično ne ugledaju svjetlost dana. Ne postoji tačan ili loš način za to, ali pridržavanje određene narudžbe može vam pomoći da zapamtite da pogodite svako područje. "Volim ići od vrha do dna", kaže dr. Sunders. Isprobajte ove korake:

✔️ Počnite sa glavom i vratom.

Koristeći ručno ogledalo, otvorite 360-stop pogled na vrat, uši i ramena. "Podignite kosu da vam ne smeta", predlaže dr. Sunders. Pokušajte izbliza pogledati liniju kose i što više tjemena, ali nemojte se tući ako ne možete temeljito pregledati svako mjesto, kaže dr. McDaniel. Savršeno ovdje ne bi trebalo biti neprijatelj dobra.

✔️ Pogledajte gore i dolje prednji i zadnji dio tijela.

Ovo zvuči samo po sebi razumljivo - i uglavnom je tako! Ali ne zaboravite provjeriti ona manje vidljiva područja poput ispod dojki (podignite ih i zavirite ispod ako morate), kaže dr. McDaniel. Koristite ručno ogledalo kako biste pogledali stražnjicu i stražnji dio bedara i teladi. "Stražnji dio bedra jedno je od najčešćih mjesta za melanom kod žena", napominje ona.

✔️ Pogledajte lijevu i desnu stranu.

Obavezno podignite ruke kako biste imali puni pogled na torzo, kaže Američka akademija za dermatologiju (AAD). Ne zaboravite provjeriti pazuhe i stražnji dio podlaktice.

✔️ Pogledajte ruke i noge.

Budite super temeljiti. Rak kože može proći nezapaženo na dlanovima ruku ili stopala, između prstiju na rukama i nogama, pa čak i ispod noktiju na nogama, kaže dr. Sunder.

Obratite pažnju na bilo što neobično!

Dok pregledavate svoju kožu, na kraju želite pripaziti na sve što se čini novim ili drugačijim. Crvene zastave uključuju:

Melanom je posebno obilježen madežom asimetričnog oblika, nazubljenim ili nepravilnim obrubom, neujednačene boje, promjera većeg od zrna graška ili onim za koji se čini da se razvija ili mijenja.

Svaki novi rast koji ne nestane. "Tipično, nakon 40 godina rijetko dobijete nove madeže", kaže dr. McDaniel.

"Jedna od najvećih stvari koje čujem od pacijenata s rakom kože je da su mislili da je rast prištića koji ne nestaje", kaže ona.


Bilo koji nadraženi rast ili ranica koja nije zacjeljujuća. Mjesta koja bole, krvare ili se osjećaju ljuskavim ili korama nisu normalna.

"Ako lezija krvari jer ju je, na primjer, vaša odeća protrljala, to je zabrinjavajuće", kaže dr. Sunders.

I na kraju, ne zaboravite snimiti bilo što sumnjivo dok se samoprovjeravate, preporučuju dr. Sunder i dr. McDaniel.

Fotografija vam neće samo pomoći da se sjetite gdje se tačno nalazi rast, već dermatologu olakšava utvrđivanje mijenja li se rast nakon što ga bude mogao pregledati.

A kad smo već kod slika, ako imate više madeža nego što možete lako pratiti (ili izbrojati), vrijedi snimiti nekoliko snimaka za zapisnik čak i ako sve izgleda normalno.

U tom slučaju, neka vaš partner ili pouzdani prijatelj fotografira područja poput vaših leđa, prsa, ruku i nogu, preporučuje dr. McDaniel. Tako ćete imati osnovu za buduće samokontrole i preglede dermatologa.

Nazovite doktora ako je potrebno.

Zakažite sastanak sa svojim dermatologom što prije možete zbog bilo čega novog ili neobičnog. Za kožne preglede vrijedi se odlučiti za osobni posjet putem termina za telemedicinu kad god je to moguće. „Dermatolozima može biti teže dobiti jasan pogled sa kamere vašeg računara ili telefona. Lično ćete bolje pogledati ”, kaže dr. McDaniel.

Označite kalendar za sljedeći put.

Sljedeću samoprovjeru stavite u telefon ili kalendar baš kao što biste to učinili na pravi pregled kod liječnika, tako da ne zaboravite, kaže dr. McDaniel. I potapšajte se (po svježem pregledu) po leđima jer ste proaktivni u pogledu svog zdravlja.

PROČITAJTE VIŠE: Kako na zdravlje cijelog tijela utječe naš ”drugi mozak”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori