Begova čorba, kraljica među čorbama!

Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća

begova čorba
Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta

Donosimo vam recept za ukusnu i ne tako zahtjevnu Begovu čorbu!

Begova čorba ,sastojci (za pet osoba): 

50 dag kokošijeg mesa

10 dag mrkve

5 dag celera

5 dag peršunovog korijena

10 dag bamije

2 dag riže

2 dl kiselog vrhnja

3 žumanjka

sol

limunov sok

Priprema: 

Oprano kokošije meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće. Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre da juha prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.

Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća. Smatra se ljekovitom . Prodaje se svježa, sušena ili konzervirana u salamuri.

Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta. Ova se čorba može pripremiti od raznih vrsta mesa: telećeg, janjećeg, kozjeg i kokošjeg.

Izvor: iftarskimeni.com

Pročitaj više:Dodatak uz meso: Recept za slasne gljive iz rerne

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)