Sulude teorije zavjere kruže internetom: “Rat u Ukrajini je lažan”

Propaganda

Foto: Twitter

Sutra će biti dvije sedmice od početka ruske invazije na Ukrajinu. Više od dva miliona ljudi pobjeglo je iz zemlje, nekoliko stotina civila je poginulo, stradavaju i djeca. I Rusi priznaju gubitke. Unatoč tome, internetom kruže tvrdnje da je rat lažiran te da mediji preuveličavaju ono što se događa. Neke od njih BBC je razotkrio.

Jedan od "dokaza" je snimka mladića na kojoj se vidi kako mu djevojka na lice nanosi lažnu krv. Status koji su već milioni pogledali treba služiti kao dokaz da je rat prevara i da su civilne žrtve zapravo unajmljeni glumci.

BBC objašnjava kako video nema veze s ratom. Snimljen je 2020. na setu ukrajinske serije Contamin. Glumac se pojavljuje na nekoliko fotografija sa seta serije.

Truplo koje se oživi

Snimka na kojoj TV novinar na njemačkom izvještava ispred naslaganih vreća sa smrtno stradalima postala je viralna na nekoliko društvenih mreža. BBC piše kako ga dijele računi skloni Kremlju.

U videu se nešto događa s jednom od vreća, koju na kraju osoba koja u njoj leži i otvara. Za snimku se tvrdi da je snimljena u Ukrajini i da je riječ o "zapadnjačkoj propagandi".

"PR katastrofa", stoji iznad jedne objave.

I ovo je lažna vijest, riječ je o izvještavanju s prosvjeda u Beču u veljači ove godine. Prosvjed su organizirali klimatski aktivisti koji su vrećama za tijela pokušali poslati poruku o opasnosti ugljikova dioksida za život na Zemlji. (Izvor: Dnevnik.hr)

Pročitajte više: Rijeke Ukrajinaca bježe, a milioni njih su zarobljeni u strašnim uslovima

Pratite nas na Facebook akter.ba - Sulude teorije zavjere kruže internetom: "Rat u Ukrajini je lažan"

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori