Erdogan: Turska odbacuje poteze protiv ruskog naroda i kulture

Turska

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika, prenijela je agencija Anadolija.

“Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika“, rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Podsjetivši na to da je njemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, Erdogan je ustvrdio da takve “fašističke prakse” bacaju sjenu na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnje i siju nova neprijateljstva.

Turski predsjednik je također kritizirao međunarodne organizacije zbog nedostatnog poduzimanju akcija oko ratnih zona, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Erdogan kritikuje UN zbog neefikasnosti

Erdogan već duži period kritikuje UN zbog njegove neefikasnosti u suočavanju s globalnim problemima i zalaže se za reformu te organizacije uz inkluzivnije Vijeće sigurnosti.

O izbjeglicama koje bježe od rata u Ukrajini, usred izvještaja da su neke afričke i azijske izbjeglice zadržane, Erdogan je izjavio da način razmišljanja koji diskriminira potlačene na osnovu njihove vjere, nacionalnog porijekla ili boje kože nema nikakve veze s čovječanstvom ili civilizacijom.

“Turska nikada nije etiketirala one koji bježe od rata i progona prema njihovom jeziku, vjeri ili boji kože“, naglasio je Erdogan.

Turska zbrinjava više od četiri miliona izbjeglica, od kojih većina dolazi iz ratom razorene Sirije, više nego bilo koja država na svijetu.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske trebali bi održati sastanak ove sedmice u južnom turskom ljetovalištu Antaliji, a Erdogan je istakao da Ankara ulaže velike diplomatske napore da okonča rat u Ukrajini.

Rekao je da se nada da će sastanak, koji će biti održan uoči trodnevnog Doplomatskog foruma u Antaliji, otvoriti vrata za trajni prekid vatre u Ukrajini.

zvor: Agencije

Pročitajte više: Erdogan napravio potez o kojem priča cijeli svijet: Ovo niko nije očekivao

Pratite nas na Facebook akter.ba -Erdogan: Turska odbacuje poteze protiv ruskog naroda i kulture

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori