Suđenje: Kako je iznos za medicinsku opremu porastao za dva miliona KM: “Dobro da se iskopalo nešto dodatno”

Foto Fena: Amer Kajmović

Veliki dio današnjeg nastavka suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima optuženim u aferi "Respiratori" protekao je u uvođenju u spis materijalnih dokaza koje je Tužilaštvo BiH "dugovalo" Sudu BiH. Otkriveno je i kako su rasli iznosi budžetskog novca za kupovinu medicinske opreme, bez specifikacije. Tužilac Mirza Hukeljić Sudskom vijeću prezentirao je obimnu dokumentaciju federalnih institucija iz prošle godine, u vrijeme dok je Vlada, odnosno Federalna uprava civilne zaštite od "Srebrene maline" kupovala sporne respiratore iz Kine, što je predmet optužnice.

Među ostalim, prezentirana je i komunikacija e-mailom među članovima Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila 2020. o jednoj odluci kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava nabavka medicinske opreme u iznosu od pet miliona.

"Srebrena malina" prethodno odabrana

Nakon što su potvrdili svoju saglasnost sekretar Štaba Enis Memić dostavio im je opet ovu odluku s promijenjenim iznosom od sedam miliona KM, koju su također potvrdili.

Zanimljiva je tadašnja opaska Tonče Bavrke, direktora Direkcije robnih rezervi i člana štaba, koji je uz saglasnost konstatirao da je "dobro da se iskopalo nešto dodatno".

Odluku o prethodnoj saglasnosti na iznos od sedam miliona Vlada je dala 2. aprila 2020., a potpisao ju je premijer Novalić.

Tužilac Hukeljić, govoreći o ovom primjeru, kazao je da nije navedena specifikacija, a pomenuo je i kako je firma "Srebrena malina" prethodno odabrana za kupovinu respiratora.

Potom je pokušao objasniti da Tužilaštvo dokazuje tvrdnju da je Novalić osmislio plan da se budžetski novac stavi na raspolaganje FUCZ-u, kako bi završio na računima firmi s kojima su ranije dogovoreni poslovi.

Na to je reagirala Novalićeva advokatica Vasvija Vidović, kazavši da tužilac treba iznijeti dokaze, a ne interpretirati ih te mu je spočitala "da čita dokument SIPA-e". Na upit sutkinje kojim dokazom potkrepljuje tvrdnju, tužilac je kazao da je to odluka Vlade.

Posljednja opomena tužiocu

Prigovor na ovu tvrdnju uputila je i Senka Nožica, advokatica Jelke Miličević. Ona je rekla da tužiočeve riječi nisu za ovu fazu postupka, da to može raditi u završnim riječima.

I sutkinja Džemila Begović tužitelja Hukeljića upozorila je da se koncentrira na izvođenje dokaza, nakon čega je reagirao i njegov kolega tužilac Džermin Pašić, koji se usprotivio načinu na koji im se dopušta izvođenje dokaza. Zatražio je i da im se "dopusti ono što dokazuju činjeničnim navodima", a atmosfera u sudnici potom je postala napetija te je sutkinja tužiocu izdala posljednje upozorenje i zakazala pauzu. Po povratku u sudnicu bilo je mnogo mirnije.

Između ostalog, danas su uloženi dokumenti koji svjedoče o promjeni sastava Federalnog štaba civilne zaštite, koji od 25. marta nije više imao 21 nego devet članova.

Jutarnji razgovor Hodžića i Solaka

Prezentirana je i dokumentacija koja potvrđuje da su Fikret Hodžić, vlasnik "Srebrene maline" i Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a, telefonski razgovarali 2. aprila rano ujutro. Tog dana potpisan je ugovor o kupovini 100 respiratora HC VE003. Emina Mehmedović, zaposlenica "Srebrene maline", tog dana je skenirani i potpisani ugovor mailom poslala Hodžiću, što je danas također prezentirano.

U njemu je precizirana cijena od 10,5 miliona KM, da će respiratori biti isporučeni najkasnije 15. aprila, da se prodavac obavezuje u roku od 10 dana otkloniti eventualne primjedbe i da u suprotnom kupac može raskinuti ugovor...

Podsjetimo, to u konačnici nije ispoštovano, čak nije ni nabavljena ta vrsta respiratora, već sasvim druga.

Suđenje zakazano je za 4. juni, kada će Tužilaštvo BiH nastaviti ulaganje dokaza.

Suđenje: Kako je iznos za medicinsku opremu porastao za dva miliona KM: "Dobro da se iskopalo nešto dodatno"

Klix.ba

Pročitaj više: Suđenje Novaliću i drugima za respiratore: Da li su postojala dva izvještaja FUCZ-a?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori