Ko su stručnjaci iz Turske koje je Sebija Izetbegović odbila primiti?

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebija Izetbegović, odbila je primiti ljekare iz Turske, koji su vrhunski stručnjaci, Bilgina Saita i Sirana Keskea, piše Avaz.

Oni su, podsjetimo, u Sarajevo stigli na poziv ministra zdravstva Harisa Vranića, kako bi u naredna četiri dana uposlenicima KCUS-a i Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prenijeli svoje bogato znanje i iskustvo. Iskustva kako bi se medicinski radnici u Kantonu Sarajevo bolje nosili s velikim pritiskom i prilivom pacijenata na odjele intenzivne njege.

Profesor doktor Bilgin Sait rođen je 1977. godine u Gjilanu na Kosovu.

Član je Turskog medicinskog udruženja i Turskog društva za internu medicinu (TIHUD).

Glavna područja njegovog kliničkog rada su interna medicina, bolesti štitne žlijezde i pacijenti sa višesistematskim poremećajima.

Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja u Prištini, Republika Turska mu je dodijelila stipendiju.

Upisao je Medicinski fakultet Univerziteta Ege (1998-2004).

Specijalizaciju je završio na katedri za internu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Hacettepe (2007-2012). ). 

Od 2012. do 2015. godine radio je kao savjetnik na odjelu za Kardiovaskularnu hirurgiju i transplantaciju organa. Zatim i na Kontrolnom odjelu Memorijalne bolnice Atašehir.

U toku mandata, dvije godine je bio i na funkciji savjetnika Memorial Healthcare Group kako bi omogućio dolazak grupacije u balkanske zemlje. 

Od 2015. do 2018. godine radio je u Medicinskom centru Anadolu kao menadžer za region Balkana u Međunarodnoj jedinici za pacijente. Također kao specijalista interne medicine.

Od marta 2018. godine radi u VFK Američkoj bolnici kao medicinski koordinator međunarodnih programa za pacijente i kao specijalista interne medicine. 

Govori albanski i srpski jezik.

Infektolog Dr. Şiran Keske nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, upisao je Medicinski fakultet Univerziteta Hacettepe (1999 – 2005).

U periodu od 2006. do 2011. godine završava specijalizaciju na odjelu za Infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju u Nastavno-istraživačkoj bolnici Atatürk u Ankari. 

Od 2010. do 2011. godine radio je kao posmatrač na Medicinskom univerzitetu u Beču na Odjelu za infektivne bolesti i tropsku medicinu.

Od 2011. do 2014. radio je kao doktor u Državnoj bolnici Duatepe, Polatlı, Turska.

Nakon toga u peridu od 2014. godine do 2016. na Odjelu za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju, na Medicinskom fakultetetu Univerziteta Giresun. 

Od 2016. godine radi na Odjel za infektivne bolesti i kliničku mikrobiologiju u VFK Američkoj bolnici na poziciji posmatrača i infektologa. ).

Glavna područja njegovog kliničkog rada su:

 • infekcije respiratornog trakta,
 • infekcije urinarnog trakta,
 • nozokomijalne (bolničke) infekcije,
 • meningitis/encefalitis,
 • hronični hepatitis B,
 • HIV infekcija,
 • infekcija gripom,
 • tropske bolesti,
 • bruceloza,
 • rezistencija na antibiotike
 • lajmska bolest.

Do sada je objavio brojne nauče radove koju su objavljeni u svjetski priznatim časopisima, a zadnjih nekoliko je posvetio borbi protiv koronavirusa.

Oba ljekara su priznati stručnjaci koji su stigli iz Turske na poziv Ministra Harisa Vranića.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori