Više stotina rudara protestuje ispred zgrade Vlade Federacije BiH

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja 1. maja organizovao je velike proteste u Sarajevu. Rudari iz svih dijelova entiteta već su stigli pred zgradu Vlade Federacije BiH. Kako su rudari već ranije najavili, u mirnim protestima će organizovati svih sedam sindikalnih organizacija. Organizacija članica Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH. Protesti se održavaju pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuisanju rudnika uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine".

Trenutno, ispred zgrade Vlade FBiH nalazi se veliki broj rudara, ali i veliki broj policijskih snaga koji obezbjeđuju prostor oko zgrade. Na početku protesta intonirana je himna Bosne i Hercegovine, a rudari na transparentima nose brojne poruke upućene Vladi FBiH. Jedna od poruka glasi: "Uzeli ste iz rudnika puno više nego što potražujete!".

Na početku protesta, prisutnim rudarima obratio se predsjednik Sindikata rudara u FBiH Sinan Husić te izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se Elektroprivreda i Vlada FBiH odnose prema rudarima

"Koristim priliku da svim radnicima čestitam 1. maj. Ono što predstavljaju javnosti predstavnici Elektroprivrede i Vlade nama je nepoznanica i takva rješenja zaposleni rudari neće prihvatiti. Nećemo prihvatiti da se donose odluke da se preko noći hiljade radnika proslijedi na biroe za zapošljavanje", rekao je Husić.

Osvrnuo se Husić i na situaciju u Rudniku mrkog uglja "Abid Lolić" u Biloj.

"Određeni dijelovi Vlade su iskazali spremnost da pokažu silu i moć i da pokažu kako neće biti milosti u restruktuiranju rudnika. Rudnik u Biloj nosi ime po narodnom heroju, ako želite sukob, mi nećemo odustati. Nećemo milost jer nam ona ne treba. Nama treba država Bosna i Hercegovina", jasan je bio Husić.

Iako bi prvi maj kao Međunarodni praznik rada trebao biti svečani dan za sve radnike, situacija u Bosni i Hercegovini kada je riječ o radnicima daleko je savršene. Brojni radnici i dalje su nezadovoljni svojim statusom.

Naročito teška situacija jeste upravo u sektoru rudarstva, a rudari već godinama ukazuju na brojne probleme koji se već neko vrijeme ne rješavaju.

Iz Sindikata ukazuju na probleme u rudarstvu u FBiH te dešavanja u vezi s usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, koji se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Podsjetimo, osim rudara, proteste će danas u Sarajevu organizovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine pod sloganom "I grob, i rob! Šta nam još spremate?". Cilj je da se ukaže na izrazito loš položaj radnika uposlenih u ovom sektoru.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori