Stolac: Biser Na Istoku Hercegovine (VIDEO)

BH gradovi

Stolac: Biser Na Istoku Hercegovine
Foto: Lejla Masleša

Stolac je smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Grad je nastao na obalama rijeke Bregave. Još od vremena prahistorije ljudi su naseljavali dolinu ove predivne rijeke.

Ugodnom mediteranskom klimom i bogatim kulturnim naslijeđem ovaj sjajni biser Hercegovine privlači brojene turiste. Tokom duge historije, na teritoriji Stoca, ali i cijele Hercegovine, preplitale su se i ostavljale traga mnoge i različite kulture i civilizacije.

Ekipa portala akter.ba prije nekoliko dana obilazila je  znamenitosti Stoca te se prisjećali znamenitih ličnosti ovog grada.

Prošli smo čaršijom kojom dominira Careva džamija. Posjetili smo i Nakšibendijsku tekiju.

Vidjeli smo i vodopad Provalije.  Mještani kažu da je najljepši u proljeće, kada se velika količina vode obrušava niz veliki kružni slap, a prizor je jednostavno magičan. Pozvani smo, da u proljeće ponovo dođemo te vidimo i osjetimo tu čaroliju.

Rado smo posjeti i Begovinu. Kompleks koji je sagrađen uz samu rijeku Bregavu, a sagradio ga je stolački kapetan, vezir Hercegovačkog pašaluka i najveći stolački vakif Ali-paša Rizvanbegović.

Moramo posebno istaći rijeku Bregavu, koja svojom ljepotom, modro-zelenom bojom i slapovima doprinosi i krasi ovaj Hercegovači biser. Bregava s mostovima, mlinicama i stupama predstavlja izuzetno vrijedan prirodni i kulturni spomenik.

Foto: Lejla Masleša

Pročitajte više: Da li ste posjetili Počitelj u zimskom periodu?

Pratite nas na Facebook akter.ba - Stolac: Biser Na Istoku Hercegovine (VIDEO)

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori