Spriječen atentat na predsjednika Kazahstana

UHAPŠEN U NUR SULTANU

Njemu su tokom pretresa oduzeti snajperska puška strane proizvodnje sa prigušivačem, narkotici i velika suma novca

U trenutku ekstremno napete situacije u čitavom svijetu nakon što je Ruska Federacija napala susjednu Ukrajinu i pokrenula lavinu nesigurnosti koje nijedna zemlja na planeti nije pošteđena, na meti pokušaja atentata našao se predsjednik Kazahstana i blizak saradnik šefa Kremlja Vladimira Putina, Kasim Žomart Tokajev.

Prema saopštenju Komiteta za nacionalnu bezbednost (KNB) Kazahstana. Krajem marta uhapšen je državljanin te zemlje koji je radio za strane obavještajne službe i planirao da izvrši napad na predsjednika i brojne visoke zvaničnike.

- Agent stranih obavještajnih službi uhapšen je 25. marta u kazahstanskoj prijestonici Nur Sultanu - precizirala je pres-služba KNB.

Istovremeno, navodi se da je planirao da izvrši terorističke akte.

Njemu su tokom pretresa oduzeti snajperska puška strane proizvodnje sa prigušivačem, narkotici i velika suma novca. Oružje je u Kazahstan dovezeno u dijelovima u profesionalno kamufliranom obliku.

- Pored toga, agent je obavljao zadatke za promovisanje antiruske propagande u Kazahstanu i stvaranje rusofobnih pogleda u društvu objavljivanjem odgovarajućih materijala na društvenim mrežama - navodi se u saopštenju KNB i dodaje da je državljanin Kazahstana tokom preliminarne istrage priznao da je počinio navedena djela po uputstvu i u interesu strane države.

Inače, protiv njega je pokrenut krivični postupak prema članu „Priprema za krivično djelo i pokušaj krivičnog djela” i „Teroristički akt”.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori