Specijalna nagrada za originalnu priču na festivalu ”Zlatna iskra”

Selmi Parisi specijalna nagrada za originalnu priču na festivalu ''Zlatna iskra''
Selmi Parisi specijalna nagrada za originalnu priču na festivalu ''Zlatna iskra'' -

Predstavom "Potraga za plavim zecom" Pozorišta mladih iz Novog Sada, svečano je otvoren Međunarodni lutkarski festival Zlatna iskra u Pozorištu za djecu.

Ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Kragujevca, 23. festival po redu okupio je pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na sceni Pozorišta za djecu igrale su se predstave: "Potraga za plavim zecom" Pozorišta mladih iz Novog Sada, iz Bosne u Hercegovine predstava Pozorišta lutaka iz Mostara "Dječak koji je sanjao more", Kazalište lutaka Rijeka nastupilo je predstavom "Olala", Teatar iz Peterburga – Rusija Osobenjak nastupalo predstavom "Gerdina soba", "Pinokija" su igrali glumci Lutkovnog gledališta iz Maribora iz Slovenije i glumci Državnog lutkarskog pozorišta iz Ruse iz Bugarske. Iz produkcijske kuće Zero el produkta iz Barselone (Španija) igrala se predstava "Nimio".

Stručnim žirijem su se predsedavili: Dragana Miloševski Popova rediteljka i glumica iz Skoplja, a ove godine članovi Dragana Kragovića, glumac i reditelj iz Podgorice i Ana Kolbjanova, scenografkinja i kreatorka lutaka odlučivale su o najboljoj i najkvalitetnijoj predstavi.

Specijalna nagrada za originalnu priču na 23. međunarodnom lutkarskom festivalu "Zlatna iskra" u Kragujevcu dodijeljena je Selmi Parisi za predstavu „Dječak koji je sanjao more“, Pozorišta lutaka u Mostaru.

Inače, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ („Golden sparkle“) koje kragujevačko Pozorište za djecu organizira 23. put održano je od 17. do 20. maja.

Na takmičarskom repertoaru festivala bilo je sedam predstava iz isto toliko zemalja: Rusije, Španjolske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Razvoj lutkarskog pozorišta u Kragujevcu počinje 1994. godine, kada je održan 1. Međunarodni lutkarski festival malih formi. Tog datuma u Teatru „Joakim Vujić”, a u organizaciji Kulturno-prosvjetne zajednice, po prvi put se okupljaju stvaraoci koji u lutkarskoj formi izražavaju bogatstvo scenskog stvaralaštva.

Već sljedeće godine, održan je još jedan festival, dok se na treći čekalo punih pet godina.

Tek 2001. godine festival je ponovo pokrenut pod nazivom Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”.

Pročitaj više: Zijah Sokolović i “Dječak koji je sanjao more”

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)