SMOKVA SAVRŠEN DAR PRIRODE: Mnogo je razloga da ih jedete svaki dan

Zdravlje

Ako umjesto slatkiša uzmete zrele plodove smokve - to je nešto najpametnije što možete da uradite za sebe

Važnost smokve u nekadašnjim prehrambenim tradicijama cijelog Mediterana progovara iz mitova, predaja i vjerovanja koja se, nimalo slučajno, isprepliću oko stabla i ploda smokve. Obiluje magnezijem, kalijem, kalcijem i željezom, a zbog svojih nutritivnih sastojaka čini idealan međuobrok. Legenda kaže kako je bila omiljeno voće slavne Kleopatre i tajna njene izuzetne ljepote.

Iako su nam tokom godine dostupne suve smokve, ipak one svježe ništa ne može zameniti. Slatke, mesnate plodove možete zamrznuti, pa ih kasnije korstiti za kolače i štrudle, ali i džemove.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, veruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.

Smanjuje holestrol - Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca djeluju i povećani trigliceridi. Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Pomoć u ijlečenju dijebetisa - Zbog količine šećera koji sadrži smokva, dijabetičarima se preporučuje oprez prilikom njenog korištenja. Ipak, ukoliko se koriste umjereno, može doći do smanjenja potrebe za količinom insulina kod dijabetičara.

Poboljšavaju pamćenje - Redovno uzimanje smokvi sprečava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze željeza koja je potrebna našem organizmu.

Laksativno dejstvo i lijek za stomačne tegobe - Kompot od smokve djeluje kao laksativ. U narodu su smokve poznate kao lijek za čir i gastritis. Smanjuju nadutost stomaka, pospešuju rad crijeva i uklanjaju grčeve u stomaku. Uništavaju gliste i druge crijevne parazite. Poboljšavaju crijevno pražnjenje, smanjuje potrebu za laksativima, a da pri tome ne izazivaju zavisnost, crijevne grčeve i proliv.

Pomoć kod hemoroida - Dnevna konzumacija smokvi je kod liječenja hemoroida efikasna koliko i sami lijekovi.

Zdrave su za kožu - Kada se direktno nanosi na kožu, pečena smokva može da izliječi upalu poput apscesa i čireva.

Liječe akne - Zbog visokog sadržaja vode, pire od smokve djeluje kao odličan preparat za čišćenje kože i pomaže u prevenciji i liječenju akni.

Pomožu mršavljenju - Bogate dijetalnim vlaknima, koriste se u dijetama i kod ljudi koji pate od gojaznosti. Imaju nizak sadržaj masnoća i obezjbeđuje više vlakana od bilo kog drugog voća i povrća.

Čuvaju kosti - Bogate su kalcijumom, mineralom koji ima mnoge funkcije uključujući i gustinu kostiju. Posebno su dobre za djecu u razvoju, trudnice i žene u postmenopauzi sklone osteoporozi. Možete da ih jedete svježe, ali i sušene koje sadrže pet puta više kalcijuma.

Pojačavaju seksulanu želju - Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spase vaš seksualni život i uživanje, naravno uz redovno korištenje.

Pročitajte više: Torta sa smokvama koja se ne peče

Pratite nas na Facebook akter.ba - SMOKVA SAVRŠEN DAR PRIRODE: Mnogo je razloga da ih jedete svaki dan

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)