Volvo gradi novu fabriku električnih automobila

Automobilska industrija

Švedski Volvo Cars uložit će 1,2 milijarde eura u izgradnju novog proizvodnog pogona u Slovačkoj u kojem će proizvoditi električne automobile.

  • Širenje u Evropi, našoj najvećoj prodajnoj regiji, ključno je za naš prelaz prema elektrifikaciji i kontinuiranom rastu – rekao je izvršni direktor Jim Rowan.

Volvo Cars već ima dvije fabrike u Evropi, u matičnoj Švedskoj i u Belgiji.

Tvornica u Košicama na istoku Slovačke je projektovana za proizvodnju do 250.000 automobila godišnje i trebalo bi da osigura hiljade radnih mjesta. Lokacija takođe omogućava daljnje širenje, navodi se u saopćenju kompanije.

Ambicija Volvo Carsa je prodaja od 1,2 miliona automobila godišnje do sredine decenije, a planira da to ostvari globalnim proizvodnim otiskom koji obuhvata Evropu, SAD i Aziju – dodaje se u saopćenju.

Proizvodnja automobila marke Volvo je porasla prošle godine za 5,6 posto, na gotovo 700.000 automobila, s udjelom električnih automobila i plug-ih hibrida od 27 posto.

Švedska kompanija je u većinskom vlasništvu kineskog Geely Holdinga, a njene dionice u oktobru prošle godine su uvršetene u kotaciju berze u Štokholmu.

Pročitajte više: Volvo sletio s ceste: Povrijeđene vozača i suvozača izvlačili pripadnici GSS-a

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)