Slučajevi Palić i Hota: Advokati našli “greške u liječenju”, idu krivične prijave i protiv Sebije Izetbegović

Prijavama će biti obuhvaćena direktorica KCUS Sebija Izetbegović, šefovi disciplina, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata, kazao je Koldžo

Damir Koldžo, advokat porodica Palić i Hota, čiji su bližnji tokom marta preminuli od COVID-19 u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Iduće sedmice će podnijeti krivične prijave protiv najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini (BiH).

Razlog su, kako je naveo "grube greške i propusti u liječenju dva pacijenta koja su preminula na respiratoru“. Dokumentaciju o ova dva slučaja advokat je dobio nakon više od dva mjeseca.

- U oba predmeta sam pronašao grube liječničke greške i propuste zbog kojih smatram da postoji osnov za podnošenje krivične prijave.

I to će biti predato Tužilaštvu naredne sedmice - kazao je Koldžo i dodao da će za dva slučaja ići zasebne prijave.

Imena će morati utvrđivati Tužilaštvo

Prijavama će biti obuhvaćena direktorica KCUS Sebija Izetbegović, šefovi disciplina, koji su i potpisnici nekih dokumenta, određeni broj ljekara čija imena su poznata.

Isto kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata, kazao je Koldžo.

- Ta imena će morati utvrđivati Tužilaštvo - kaže Koldžo.

Također je dodao da će prijaviti i zdravstvenog inspektora Luku Pirnata, bivšeg uposlenika KCUS.

Koji je potpisnik svih dokumenata Federalne uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH.

- On kao dugogodišnji uposlenik Kliničkog centra vrlo dobro zna šta treba da sadrži medicinska dokumentacija.

Koji je u svojim dopisima naveo da je sve ispravno i odbio da izvrši kažnjavanje Kliničkog centra. Po meni je on saučesnik, odnosno prikriva ono što je Klinički centar radio - kaže Koldžo.

Prema zakonu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje potpisuje 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi.

A ti respiratori ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Još uvijek se ne zna da li je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, rečeno je za RSE iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)