Slučaj “Dženan Memić”: U toku privođenje policajaca, dovode se na saslušanja

Slučaj "Dženan Memić": U toku privođenje policajaca, dovode se na saslušanja
Foto: Klix.ba

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo od jutros privode službenike Uprave policije Kantona Sarajevo i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, a riječ je o privođenjima u predmetu "Dženan Memić", potvrđeno je za Klix.ba.

Ove osobe se dovode na saslušanja, a u toku dana bi trebalo biti više informacije o ovim aktivnostima policije.

Kontaktirali smo i Tužilaštvo BiH koje radi na ovom slučaju te nam je rečeno da se provode redovite istražne aktivnosti postupajućih tužitelja, zajedno sa policijskim djelatnicima Uprave policije MUP-a KS.

Privođenja su uslijedila nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 31. augusta pokrenulo istragu protiv bivše tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Dalide Burzić, bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužioc u predmetu "Memić", protiv bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskih policajaca Sakiba Kreme i Nurije Mehića te više NN osoba.

Burzić je trenutno sutkinja Suda Bosne i Hercegovine, a u vrijeme kada su istraživane okolnosti pod kojima je mladić stradao bila je glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Protiv navedenih vodi se istraga za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela.

Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić, napomenuo je da se skoro sedam godina bori za trenutak kada će okolnosti stradanja Dženana Memića 2016. u ilidžanskoj Velikoj aleji biti istraživane kao ubistvo. Porodica Memić i Feraget kontinuirano tvrde da je Dženan ubijen.

Hronologija slučaja

Podsjećamo, i oni su ukazivali na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj prvobitno istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću. Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula prošle godine donio oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine je šest dana ranije potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, koja je bila sa Dženanom kada je stradao, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović.

Memići i Feraget tvrde da Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više: Video iz sudnice / Svjedočenje Šerifa Konjevića u slučaju “Dženan Memić”: Koji policajac je izuzeo snimke s kuće

Pratite nas na Facebook akter.ba -

Slučaj "Dženan Memić": U toku privođenje policajaca, dovode se na saslušanja

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)