Šljiva: Zdravlje, vitamini, energija, malo kalorija!

Šljive su koštunjavo voće, srednje veličine. Najpopularnija sorta ima tamno ljubičasto-crvenu kožu sa žutim mesom iznutra, obje su jestive. 

Veoma su popularno voće, ne samo zbog izuzetnog okusa već i zbog snažnog ljekovitog djelovanja. Odličan su izvor vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina. Uloga vitamina C prisutnog u ovom voću je višestruka.

Šljiva uglavnom sadrže ugljikohidrate, imaju samo 0,1 g masti i 0,6 g proteina na 100 g. Također ima malo kalorija, 39 na 100 g, i visok udio vode.

Vitamin C, osim što ima snažno antioksidativno djelovanje, pospješuje apsorpciju željeza. Također, stimulira rad imunološkog sistema, čuva zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva, doprinosi zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija.

Ovaj vitamin pomaže u zacjeljivanju rana. Karoten, koji se pretvara u vitamin A i pomaže u održavanju normalne funkcije imunološkog sustava.

Posebno značajni su pektini u šljivi, odnosno topljiva dijetetska vlakna, koja narastu u želucu i crijevima i tako podstiču probavu, skupljaju otrovne materije iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga se unošenje šljive u organizam preporučuje posebno ljudima koji nisu u prilici da budu fizički aktivniji, te da se zdravije hrane.

Šljive su prirodno bogate voćnim šećerima poput glukoze, fruktoze i saharoze. Kao i sa svim voćem, tijelo brzo prerađuje šećer za energiju, ali to se može usporiti ako ga pojedete s nekim proteinima – na primjer, u obliku orašastih plodova i sjemenki – koji pomažu usporiti oslobađanje šećera.

Kupujte ih kad su u sezoni i provjerite jesu li zrele – trebali bi osjećati njihovu težinu, a koža bi im trebala blago popustiti kad ih pritisnete. Ako su šljive previše meke, vjerojatno su prezrele.

AJK

Pročitajte više: Na “Danima šljive” u Gradačcu očekuje se više od 100 izlagača

Pratite nas na Facebook akter.ba -Šljiva: Zdravlje, vitamini, energija, malo kalorija!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)