Skok cijena struje na berzi i nepovoljna hidrološka situacija

INFLACIJA

Skok cijena struje na berzi i nepovoljna hidrološka situacija
Foto: ilustracija

Zato mnoge države vrše skladištenje energije u bilo kom obliku, kako bi što spremnije dočekale predstojeću grejnu sezonu

Prosječne cijene struje u prvom polugodištu ove godine na berzi su se kretale oko 200 eura/MWh izuzev marta i juna kada su bile oko 250 eura/MWh. 

Naime, tokom jula ove godine došlo je do značajnog skoka cijena električne energije, koje se ovih dana kreću i po 500 eura/MWh.

Sušna hidrologija

Kako kaže predsjednik strukovne organizacije elektroenergetičara BiH (CIGRE) Edhem Bičakčić, najviše je doprinio skok cijene prirodnog gasa i nafte, ali i sadašnja sušna hidrologija. 

Zato mnoge države vrše skladištenje energije u bilo kom obliku, kako bi što spremnije dočekale predstojeću grejnu sezonu. To je i poruka našim vlastima, kako je istakao Bičakčić, da u pogledu osiguranja energije za narednu zimu slijede države u okruženju.

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu iznosio je 3.5 TWh i manji je za 22 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kada se posmatra uvoz električne energije, u prvom polugodištu ove godine, iznosio je 1.5 TWh i praktično je na nivou iz istog perioda 2021. godine.

Izvoz električne energije

Izvoz električne energije u prvom polugodištu ove godine je bio 700 miliona KM , što predstavlja porast od 84 posto u odnosu na isti period lani. 

Ove godine trebalo je izdvojiti za 33 posto više novca u odnosu na isti period prošle godine, uprkos tome što je fizički obim uvoza struje ostao isti kao prošle godine. 

Sagledavajući izvoz i uvoz električne energije, kako je naveo Bičakčić, onda neto finansijski bilans za prvo polugodište u trgovanju električnom energijom iznosi više od 620 miliona KM, u korist Bosne i Hercegovine.

Izvor: Dnevni avaz

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori