Sjeverna Koreja daje Myanmaru 300.000 dolara za prvu financijsku pomoć od 2005. godine

Sjeverna Koreja osigurala je 300.000 američkih dolara za inicijativu humanitarne pomoći za Mijanmar predvođenu Sjedinjenim Državama, što je prva donacija drugim zemljama od 2005. godine, pokazali su u četvrtak podaci Ujedinjenih nacija.

Služba za financijsko praćenje UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) pokazala je da je Sjeverna Koreja uplatila doprinos 24. maja Myanmar Humanitarnom fondu.

Fond traži oko 276 miliona dolara za pomoć Mijanmaru, gdje je stotine ljudi umrlo otkako je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi u februaru i započela krvavo suzbijanje pro-demokratskih protesta, dodajući borbu zemlje sa koronavirusom pandemija.

Sjeverna Koreja je posljednji put ponudila financijsku pomoć Ujedinjenim nacijama 2005. godine, kada je dala 150.000 američkih dolara za Indoneziju, Indiju, Tajland, Maleziju, Maldive i Šri Lanku - a sve ih je u decembru 2004. pogodio razorni tsunami.

Sjeverna Koreja ima dugogodišnje odnose s Mijanmarom, a promatrači Ujedinjenih naroda rekli su da Pjongjang isporučuje oružje državi jugoistočne Azije. Rekla je da istražuje raketnu saradnju između dvije zemlje.

Južna Koreja također je osigurala 600.000 američkih dolara za napore Ujedinjenih nacija da podrži Mjanmar, ali je obustavila razmjenu odbrane i zabranila izvoz oružja i drugih strateških predmeta u zemlju jugoistočne Azije.

PROČITAJTE VIŠE: Kim upozorava na napetu situaciju zbog nestašice hrane i pandemijskog lockdowna

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)