Kim upozorava na napetu situaciju zbog nestašice hrane i pandemijskog lockdowna

Kim upozorava na napetu situaciju zbog nestašice hrane i pandemijskog lockdowna
Foto: Internet

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un upozorio je na eventualne nestašice hrane i pozvao je svoj narod da se pripremi na produženje restrikcija radi usporavanja širenja COVID-19 dok je otvarao veliku političku konferenciju na kojoj će se raspravljati o nacionalnim naporima na spašavanju narušene ekonomije.

Zvanična Korejska centralna novinska agencija (KCNA) je javila u srijedu da je Kim pozvao na rasprave o „trenutnooj međunarodnoj situaciji“, iako nije pomenula njegove konkretne komentare o Sjedinjenim Državama ili o Južnoj Koreji.

Sjeverna Koreja do sada je ignorisala pozive saveznika da nastavi nuklearne pregovore koji su zakočeni dvije godine nakon propasti ambicioznih Kimovih kontakata s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji su prekinuti zbog nesuglasica o razmjeni ublažavanja pogubnih američkih sankcija za mjere denuklearizacije Sjevera.

U međuvremenu je sjevernokorejska ekonomija nastavila s dodatnim propadanjem u jeku pandemijskih zatvaranja granica, koje su onemogućile trgovinu s Kinom, dok su razorni tajfuni i poplave prošlog ljeta uništili usjeve.

Posmatrači koji nadziru situaciju u Sjevernoj Koreji tek trebaju sagledati posljedice masovne gladi ili velike nestabilnosti, ali neki analitičari tvrde da bi se razni negativni faktori mogli ujediniti u „savršenu oluju“  koja bi razorila tržište hrane i stvorila javnu paniku. Korejski razvojni institut, južnokorejska vladina analitička grupa, saopćio je  prošlog mjeseca da bi se Sjever mogao suočiti s nestašicama hrane od oko milion tona u ovoj godini.

Tokom plenarne sjednice vladajuće Radničke partije koja je otvorena u utorak, Kim je tražio od zvaničnika da pronađu načine za jačanje poljoprivredne proizvodnje, tvrdeći da situacija s hranom u zemlji „sada postaje napeta“.

KCNA također navodi da je Kim „postavio zadatak vlastima da održe savršenu antiepidemijsku državu“ – nagovještavajući da će Sjeverna Koreja produžiti svoj pandemijski lockdown uprkos posljedicama po ekonomiju, prenosi AP.

Izvor: FENA - Kim upozorava na napetu situaciju zbog nestašice hrane i pandemijskog lockdowna

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori