Sjevernokorejski hakeri napali Pfizer, željeli ukrasti tehnologiju za cjepivo

Pfizer - SJEVERNA Koreja pokušala je od Pfizera ukrasti tehnologiju za cjepivo protiv covida-19, tvrdi južnokorejska obavještajna služba, prenijela je u utorak agencija Yonhap.

Yonhap ne navodi kada se navodni hakerski napad dogodio niti je li bio uspješan.

Prošle godine sjevernokorejski hakeri pokušali su hakirati najmanje devet zdravstvenih organizacija, uključujući Johnson & Johnson, Novavax i AstraZenecu.

Južnokorejska obavještajna agencija objavila je da je spriječila pokušaje Sjeverne Koreje da hakira južnokorejske tvrtke koje razvijaju cjepiva protiv koronavirusa.

Stručnjaci: Cilj je bio prodati podatke Pfizer kompanije

Ta vrsta napada postala je učestala tijekom pandemije, a često se za to optužuje Sjevernu Koreju.

TOKIO - Sjeverna Koreja pokušala je provaliti u servere američkog proizvođača lijekova Pfizer kako bi ukrala tehnologiju cjepiva protiv koronavirusa.

Izvijestili su u utorak južnokorejski obavještajni službenici, unatoč iskazanom stavu čelnika Kim Jong Una da pandemija ne dira njegovu izoliranu diktaturu.

Zakonodavce je o nalazima obavijestila Južnokorejska nacionalna obavještajna služba na redovnom saslušanju obavještajnog odbora Nacionalne skupštine iza zatvorenih vrata. "Sajber napadi su uključivali pokušaj krađe covid-19 cjepiva i tehnologije liječenja, kojima je bio podvrgnut Pfizer,". To je rekao novinarima Ha Tae-keung, oporbeni zastupnik i član odbora. Dodao je da je Južna Koreja zabilježila 32-postotni skok broja pokušaja kibernetičkih napada iz Sjeverne Koreje. Nije bilo jasno kada je došlo do hakiranja Pfizera ili je li bio uspješan. Predstavnica Pfizera rekla je da nije odmah mogla davati komentare.

U novembru je Microsoft rekao da su sjevernokorejski i ruski hakeri pokušali ukrasti podatke farmaceutskih kompanija i istraživača vakcina, iako je rekao da su napori uglavnom bili neuspješni. Američka vlada također je optužila kineske hakere da su ciljali proizvođače vakcina, dok je Južna Koreja izjavila da je spriječila sjevernokorejski pokušaj hakiranja kompanija koje razvijaju cjepiva protiv koronavirusa u toj zemlji prošle godine.

Nije bilo neposredne reakcije na južnokorejski obavještajni račun državnih medija Sjeverne Koreje.

Iako tvrdi da je bez virusa, Sjeverna Koreja zatražila je cjepiva protiv koronavirusa i trebala bi primiti gotovo 2 miliona doza cjepiva AstraZeneca-Oxford University, prema Gavi Alijansi, dijelu napora Covax-a koji podržavaju Ujedinjene nacije i čiji je cilj isporučiti vakcine najugroženijim ljudima na svijetu.

Piše: The Washington Post https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/north-korea-pfizer-coronavirus-vaccine-hack/2021/02/16/c09ec7fc-702e-11eb-8651-6d3091eac63f_story.html

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)