Đorđe Balašević i lik iz pjesme

Balašević
izvor: zdraviportal.ba

Boža zvani Pub

Jedan od najvećih hitova je pjesma o legendarnom kockaru koja nosi naziv „Boža zvani pub“

Đorđe Balašević je u svojoj karijeri napravio veliki broj hitova. Balašević pjesmu počinje stihovima: Ovo je priča koju vrlo rado pričam..."

U njegovoj pjesmi Boža živi tri i po decenije. Mnogo duže, uspomenu na svog djeda i pradjeda Petra Božanića (1895-1975), čije je kockarsko umijeće završilo u pjesmi, čuvaju njegovi nasljednici u Feketiću, gdje je i on do smrti živio.

Slavka Krivokapić, unuka Petra Božanića.

Petar Božanić zvani "Boža Pub" (1895-1975) rođen je u Lici, u selu Tuževići, nedaleko od Gospića. Svoju ličku neustrašivost, prešavši Albaniju, pokazao je na Solunskom frontu.

Kao i mnogi drugi solunski dobrovoljci, agrarnom reformom dobija devet jutara zemlje u srcu Bačke i sa još 20 saboraca osniva Novo Selo.

“Na to parče zemlje, bez krova nad glavom, sa njim je došla i naša baka Marta, rođena Tatalović, i zajedno su podigli kuću, osnovali porodicu” - sjeća se Pubova unuka Slavka Krivokapić, ćerka njegovog sina Dušana. “ Bio je pravi domaćin. Imao je troje dece, Dušana, Slavku i Koviljku, gajio je bikove, konje, vinograd, prvi je u selu, oko 1930. imao kafanu i prodavnicu.” izjavila je njegova unuka.

Kao što Đorđe Balašević kaže u svojoj šjesmi, Boža je kockar, boem, kavaljer, ali je  uvijek bio na strani slabijeg, osim kada nisu za istim kartaškim stolom, pišu Večernje novosti.

Boža i originalne karte

Izvor: noviglas.info

Čovjek velikog srca i široke ruke.

Uvijek je govorio da ne možeš dobiti ako ne daš. Vodila ga je karta u Srbobran, Vrbas, Novi Sad, Sombor. Kada su igrali najveći majstori Kosta Gavaski iz Srbobrana, Šandor Tarko iz Feketića i Petar Božanić znalo se da što padne pod sto, tu i ostaje.

Nijedan se neće sagnuti da podigne svoje, jer bi zbog toga morao da prekine partiju.

 Davao je 500 dinara onome ko bi otišao njegovoj kući da nahrani stoku i živinu samo da ne bi ustao od stola. A za te novce tada se mogao kupiti najbolji konj.

Feketićani još uvijek prepričavaju kako je bio široke ruke prema onima koji su ga čuvali od prevare. Prevaru je mrzio više od politike.

 Priča se da je jednom dok je igrao iza leđa imao ogledalo. Na taj nacin su kibiceri pratili karte. Kada su ga upozorili na to, nije rekao "razbij staklo". Rekao je "razbij, evo para". Tom čovjeku dao je četiri hiljade tadašnjih dinara. Međutim kada je ovaj rekao da je mnogo, dodao mu još dvije.

Nagrađivao je i one koji su ga čuvali od "pubova", koje takođe nije volio.

Čim su čuli da negdje igra, išli su da mu oduzmu pare, ali su im posjete bile jalove.

"Jedne noći dok su igrali ajnc popeh se na banderu da popravim kvar. Čim videh žandare kako prilaze njegovoj kafani, ono što sam popravio ja ponovo pokvarih da ne bi mogli da ih uhvate", sjećao se njegov savremenik. "Kada sam mu ispričao šta sam uradio, gurnuo mi je kamaru para sa stola i rekao da uzmem koliko mi drago."

"Bilo je to u njegovoj kafani negde oko 1938, partija je trajala od subote do ponedeljka, a u njoj je Živko Mudrinski, veleposednik iz Srbobrana. Tada je izgubio sve što pjesma kaže, pa i slugu pride. Deda ga je pustio da se dva dana znoji zbog gubitka. Nakon toga mu je sve poslao natrag", sjeća se unuka samo jedne od legendi o Boži Pubu.

Početkom Drugog svjetskog rata, Petar i njegova porodica doživljavaju sudbinu ostalih kolonista. Odlaze u logor Šarvar u Mađarskoj, gdje provodi četiri godine. Ni tamo se, međutim, karte nije manuo.

"Mađarski vojnici su brzo saznali da govori njihov jezik i igra karte, i ubrzo su se toliko "navukli" na partije da niko nije smeo da ih prekida. Na početku je namerno gubio, a kada su zagrizli, iako je bio njihov zatvorenik, znali su da mu daju sve što su imali", kaže Slavka.

"Kartao je i u pare i u hranu. Time je pomagao porodici i zemljacima da im ti logoraški dani budu bar malo lakši."

Pričalo se da se iz logora vratio sa "pola lotre (merdevine) forinti" koje je uzeo od jednog mađarskog oficira.

On, međutim, tu priču nikada nije potvrdio, ali narodu je bilo lakše da u nju vjeruje, da i u tim strašnim vremenima ima svog junaka.

Poslije rata, bez struje, vode i puta, gasilo se Novo Selo i Petar ostavlja sve što je stekao na parčetu solunske zemlje i sa porodicom dolazi u Feketić. Tamo se ponovo kući.

"Pričaju da je tu kuću jednom prilikom izgubio na kartama.

To je bio izuzetak. Ali sutradan je baba Marta sela za taj isti sto, odigrala partiju i povratila kuću", sjeća se dalje unuka. "Ona mu je bila glavni oslonac, i za veliko čudo, nije mu branila.

ljudi ispred Božine kuće

Izvor: noviglas.info

Kako je ušao u pesmu i kako je Đorđe Balašević saznao za priču o dedi, ne znam, ali priče o njemu kružile su svuda."

Nije Boža Pub ni u Pragu, ni u Beču. Više od četiri decenije počiva na seoskom groblju u Feketiću. Igra se i dalje ajnc, ali ne s takvim žarom. Ali i i danas se svi slažu, nema više takvih kao što je bio Boža zvani Pub.

Od ove priče Đorđe Balašević je napravio bezvremenski hit.

Skoro na svakom koncertu Balašević otpjeva ovu pjesmu.

Izvor fotografije: Wikipedia.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)