Sedam znakova da vašem tijelu nedostaje vitamin B12

Zdravlje

Vitamin B12
(Foto: Shutterstock)

Vitamin B12

Hrana koju konzumirate trebala bi vam osigurati dovoljno vitamina B12 da izbjegnete zdravstvene probleme, ali ako ste zabrinuti, pitajte svojeg liječnika za krvne pretrage koje će pokazati kolika je njegova razina. Dobar liječnik također će znati preporučiti suplement koji će biti najbolji za vas ako pokazujete znakove nedostatka.

Vitamina B12 zapravo ne trebamo puno, štoviše, dnevne potrebe najniže su od svih vitamina skupine B. Većini odraslih treba samo 2,4 mikrograma dnevno, no vrlo je važan za mnoge tjelesne funkcije, a njegov nedostatak može uzrokovati ozbiljne probleme sa zdravljem.

Nekim namirnicama dodaje se vitamin B12 kako bi se povećala njihova korist za zdravlje, no hrana koja prirodno sadrži velike količine vitamina B12 su mliječni proizvodi, jaja, riba, perad, obogaćene žitarice, govedina, školjke i hranjivi kvasac. Između ostalog, vitamin B12 pomaže u borbi protiv raka, srčanih bolesti i demencije.

Sedam znakova koji upućuju na nedostatak vitamina B12:

1. Umor

Stalno ste umorni? Vitamin B12 važan je za stvaranje aerobne energije u tijelu. Kada tog vitamina nema dovoljno, tijelo ne dobiva dovoljno kisika i energije koju treba. Omaglica je također znak da ne dobivate dovoljno vitamina B12.

2. Trnci i utrnulost

Gubitak osjeta u rukama i stopalima koji prati osjećaj trnaca poput uboda iglica može biti znak nedostatka vitamina B12. Obratite se liječniku za krvne pretrage kako bi se utvrdio uzrok.

3. Bol u zglobovima

Jaka bol u zglobovima koja nije posljedica ozljede ili kronične upale, poput artritisa, može biti znak za uzbunu. Sporiji refleksi također su jedan od simptoma kod pacijenata s nedostatkom vitamina B12.

4. Ubrzani otkucaji srca ili disanje

Plitko disanje, lupanje srca i ubrzani rad srca također mogu biti povezani s nedostatkom vitamina B12. Ako vas muči nešto od toga, obavezno otiđite kod liječnika.

5. Slabost

Kod ozbiljnog nedostatka vitamina B12 mogu se pojaviti i simptomi poput potpune slabosti koja otežava i samo hodanje. Osim slabosti mišića, problemi s ravnotežom i posrtanje mogli bi ukazivati na problem.

6. Žutica

Žutilo kože i bjeloočnica tipičan je simptom žutice, što može ukazivati na neke ozbiljne zdravstvene probleme.

7. Natečeni jezik

Neki pacijenti s nedostatkom vitamina B12 mogu imati i upalu jezika. Drugi znakovi povezani s usnom šupljinom uključuju glatki jezik te smanjeni osjet okusa. (dnevnik.hr)

Pročitajte slične sadržaje: Šljiva: Zdravlje, vitamini, energija, malo kalorija!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)