U Prijedoru propale vakcine, obustavljena imunizacija

Propale vakcine koje su trebale da budu iskorištene za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru! Razlog je nestanak električne energije.

Kako je potvrdio Slobodan Javor, v. d. direktora Doma zdravlja Prijedor, u ovom gradu je privremeno obustavljeno davanje druge doze vakcine "Sputnjik V".

Vakcine su propale zbog nestanka električne energije, u više navrata koje je dovelo do prekida hladnog lanca vakcine.

"Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina", rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Dodao je da je svakodnevno u komunikaciji s ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS, kao i s direktorom Instituta za javno zdravstvo RS.

Ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora. Po lokalnim zajednicama će se ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

"Nastoje da nam osiguraju što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraćem periodu vakcinisati odnosno revakcinisati ljude".

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, kazala je da su vakcine koje su jučer ujutro date građanima potpuno sigurne. One su bile u režimu hladnog lanca.

"Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti.

Ostali građani koji čekaju svoju drugu dozu 'Sputnjik V' vakcine bit će naknadno obaviješteni o datumu.

Odnosno bit će pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu.

Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, bit će vakcinisani u terminu koji je predviđen", naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana starijih od 65 godina je prijavljeno.

1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedjeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

To znači da oko 1.360 osoba tek treba da primi drugu dozu vakcine, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori