Sarajevo: Eneya, kćerka Sanele Jenkins napisala knjigu o svom daidži koji je poginuo braneći BiH

Promocija knjige

Kćerka Sanele Jenkins promovisala knjigu
Foto: Facebook

Eneya Jenkins, kćerka Sanele Jenkins, je u hotelu Evropa promovisala bosansko izdanje knjige "Jedna narandža za bezbroj ruža", koju je posvetila daidži Irnisu Ćatiću.

Glavni promotor knjige bio je Abdulah Sidran. On je naglasio važnost čuvanja bosanskog jezika posebno u dijaspori te je pohvalio autoricu.

"Ono što vidim kao opću zajedničku korist od ovog književnog rada jeste svijest o bosanskom jeziku i upotrebi bosanskog jezika među našim ljudima koji žive izvan domovine. Dakle, taj fenomen njegovanja jezika je nešto što je od neizmjerne, kapitalne, historijske i egzistencijalne važnosti. Ovaj narod naš, kojem je tako teško i kojem su se apsolutno mračni oblaci nad glavama nadvili, živjet će onoliko koliko bude živio jezik i koliko bude na planeti postojalo ljudi koji se tim jezikom koriste", rekao je Sidran.

U ime izdavača prisutnima se obratio Izedin Šikalo, direktor Dobre knjige.

Foto: Facebook

"Eneya Jenkins odlučila se pridružiti malobrojnoj skupini svojih vršnjaka kada je počela pisati u vremenu pandemije, vremenu opće izolacije i atmosfere neizvjesnosti i straha, vremenu koje kao da je bilo prijeteći podsjetnik na ratne godine u BiH. Osim ove prekrasne priče, poklonila nam je i potvrdu o svojoj spremnosti da govori i bori se protiv zla na bilo kojem mjestu i u bilo kojem vremenu", kazao je.

Eneya je rekla da je pišući knjigu na neki način upoznala svog daidžu i zbližila se s njim.

"Kada sam rekla mami za ideju šta bih pisala, odmah me je podržala i rekla da je sve moguće ako uložimo trud. Hvala mojim roditeljima, bratu, neni i dedi na podršci", navela je.

Irnisa su tokom rata u BiH ubili pripadnici Vojske republike Srbije. Sanela je nakon ove tragedije otišla u London, a 2000. godine je u znak sjećanja na njega osnovala Fondaciju Irnis Ćatić. Fondacija je podržala ili u potpunosti finansirala više od 100 projekata, s posebnim naglaskom na obnovu razrušenih medicinskih i obrazovnih ustanova. Pored toga, pomaže u izgradnji kuća za siromašne, osigurava nužnu pomoć i podršku u kriznim situacijama te pomaže u čišćenju jezera i zagađenih područja u našoj zemlji.

Izvor: klix.ba

Pročitajte i ovo: Sanela Jenkins ponovo trudna!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)