Sarajevo: Cijene nekretnina u stalnom porastu

U Kantonu Sarajevo cijene nekretnina su značajno porasle u odnosu na prethodne godine.

Razgovarali smo s vlasnicima agencija za nekretnine, te smo dobili informacije da se još uvijek mogu pronaći stanovi po realnim cijenama, ali je to sve rijeđe.

Cijene novogradnje u Sarajevu već su premašile cifru od 5000 KM po kvadratnom metru, na centralnim lokacijama. Među najskupljim su stanovi na području općine Centar, rekli su nam iz EMBRA agencije za nekretnine.

Trenutno, najveća zgrada se gradi u Novom Sarajevu i ukoliko želite stan u ovoj zgradi, morate izdvojiti 2950 KM po kvadratnom metru. Stanovi s većom kvadraturom, prelaze i pola miliona maraka.

Najviše novoizgrađenih zgrada nalazi se na Stupu i na Otoci, Kvadratni metar na tim lokacijama iznosi 2500 KM.

Povoljniji cijene stanova su na Stupu i Ilidži, u ulicama koje su udaljene od gradskog prevoza.

U poređenju sa cijenama stanova u Istočnom Sarajevu, saznali smo da je cijena po kvadratnom metru tamo jeftinija i do 1000 KM.

Pitanje je zašto su tolike razlike u cijeni, ako se koristi isti građevinski materijal? Lokacija?!

“Mislim da je Sarajevo kao Sarajevo doseglo neki maksimum cijena. Barem je to neki moj lični stav. Možda mogu pogriješiti, nezahvalno je u ovom trenutku bilo šta prognozirati jer je to kao loto. Cijene u Starom gradu, na Grbavici i na Otoci nisu iste,ali se približavaju jedne drugima”, kazao je Amel Šabić, Stan promet.

Interesantno je da u našem oglasnom prostoru Turska npr. nudi stanove u morskim gradovima po dosta povoljnijim cijenama u odnosu na Sarajevo. Nonsens s cijenama nekretnina još je veći jer su ih paralelno s novogradnjom podigli i vlasnici nekretnina starogradnje.

S obzirom na činjenicu da je BiH jedna od zemalja s najvećim odlivom mladih ljudi, interesantno je kako ih zadržati u gradu gdje porodica mora izdvojiti bar 170.000 KM za pristojan stan za dostojanstven život četveročlane porodicu. Vlada Kantona će mladima dati podsticaj, očekuju saradnju sa 15-ak investitora na više lokacija.

“Mladi će imati na jednom mjestu sve stanove koje smo dobili od investitora. Moći će da aplciraju, a onda ćemo mi da učestvujemo do 25.000 KM. Stan koji vrijedi 80.000 KM će se moći kupiti za 55.000 do 60.000 KM i plus ćemo osigurati neku kreditnu liniju gdje će maksimum biti 2 posto kamatna stopa”, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Oni koji imaju više od 35 nerijetko ne mogu da se kreditiraju za pristojan stan.

Za mnoge ekonomiste ovo je napuhani balon koji će morati pući. S druge strane, prodavci nekretninama ističu da će cijene ostati iste ili će biti povećane u narednom periodu.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori