Susret Novalića i Girgina: Dobri uslovi za proširenje saradnje

Susret Novalića i Girgina
Razgovarano je i o izgradnji autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić  danas je, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarao s novoimenovanim ambasadorom Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadıkom Babürom Girginom.

Među temama razgovora bio je i revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, čiji se početak primjene očekuje u sljedećem mjesecu.

Razgovarano je i o izgradnji autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd, kao veoma bitnog infrastrukturnog, ali i privrednog projekta Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koji podržava Republika Turska. Pri tome je turski ambasador zahvalio federalnom premijeru na podršci ovom projektu.

Premijer Novalić je kazao da će dosadašnja uspješna privredna saradnja biti proširena i da za to postoje i dobri uslovi i obostrana želja.

- Vjerujem da ćemo dosadašnju uspješnu saradnju na svim poljima, a posebno u oblasti privrede, ne samo nastaviti, već je i značajno unaprijediti - poručio je premijer Novalić, uz riječi dobrodošlice novom turskom ambasadoru.

Ambasador Gigrin je izrazio zadovoljstvo što je riješen problem ispuštanja otpadnih voda iz pogona turske kompanije Şişecam soda Lukavac, te istakao da će dosadašnji primjeri dobre saradnje dviju zemalja pozitivno uticati i na pokretanje novih turskih investicija u našoj zemlji.

Federalni premijer je ambasadora upoznao i o planovima za restrukturiranje rudnika uglja u Federaciji BiH, te pozvao na intenziviranje razgovora o mogućnostima za dalji angažman investitora iz Republike Turske, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

FENA - Susret Novalića i Girgina: Dobri uslovi za proširenje saradnje

Pročitaj više: Suđenje Novaliću i drugima za respiratore: Da li su postojala dva izvještaja FUCZ-a?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori