Radnici se povukli s gradilišta Prve transverzale, nadležni objasnili zašto

Radnici kompanije Euro-asfalt su se ranije ove sedmice povukli s gradilišta Prve transverzale u Sarajevu. Nadležni su obrazložili zašto se to desilo na gradilištu jedne od najznačajnijih saobraćajnica u gradu.

Informaciju o povlačenju s gradilišta potvrdio je direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač, kao i kompanija Euro-asfalt.

Kovač je ukazao na to da su se radnici povukli s gradilišta prve dionice, te su objasnili zašto se to desilo.

"S obzirom na to da su radnici Euro-asfalta završili dio radova koji su bili mogući, a da se u međuvremenu nisu stvorili uslovi. Nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u čije rješavanje su bili uključeni Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, općina Centar i Novo Sarajevo te Općinski i Kantonalni sud.

Radnici su bili primorani da se privremeno povuku sa cjelokupnog gradilišta prve dionice Prve transverzale.

Od spoja s Kranjčevićevom ulicom do tržnog centra Penny Plus", istakao je.

U Euro-asfaltu su naglasili da investitor - Kanton Sarajevo nije dobio saglasnosti i dozvole za daljnju gradnju te da su završili dio posla koji su mogli završiti.

"Na projektu više nema otvorenog posla koji bi se mogao raditi u normalnim okolnostima", dodaju.

"U toku dobijanje potrebnih saglasnosti"

Međutim, Kovač uvjerava da je u toku dobijanje potrebnih saglasnosti.

"Direkcija za puteve Kantona Sarajevo je u saradnji sa vlasnicima instalacija intenzivno radila na usaglašavanju trasa svih instalacija na spomenutoj lokaciji. Kao i na njihovom usaglašavanju s trasom buduće saobraćajnice.

Direkcija za puteve je na bazi usaglašenih trasa svih instalacija preduzela aktivnosti na ishodovanju neophodnih instalacija. Od nadležnih općinskih organa u toku je izdavanje navedenih saglasnosti", potcrtao je.

Napomenuo je da je potrebno osigurati dodatna finansijska sredstva te da su primorani ispravljati greške na ovom projektu.

"Za radove na izmještanju neophodno je osigurati finansijska sredstva. Još uvijek nije precizno definisana mogućnost iznalaženja tih sredstava. Nažalost, imamo projekt star više od 10 godina.

Tadašnji uposlenici Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, koji su radili na ovom projektu, su imali niz propusta u projektu koje mi sada ispravljamo.

A u međuvremenu se grad promijenio te se tome moramo prilagođavati", naglasio je Kovač.

Kada će se radnici vratiti na gradilište?

Poručio je da gradilište nije napušteno te je obrazložio zašto tako misli.

"Napušteno je teška riječ i svakako nepotrebna. To bi značilo da se odustalo od ovog projekta, a nije i ostaje nulti projekt Vlade Kantona Sarajevo.

Trenutno su obustavljeni radovi dok se ne osiguraju uslovi za nastavak, a uslovi su dobijanje građevinskih dozvola. Aktivirano je i Ministarstvo pravde, jer umnogome zavisi od predmeta koji su na sudu, da bi se ubrzala gradnja. Svake srijede se održava koordinacija u Kantonu za ovu temu", podsjetio je.

U Euro-asfaltu su istakli da u ovom trenutku nije izvjesno kada bi se mogla nastaviti gradnja. Te su poručili da će po nastavku radova čim prije angažovati radnike.

Govoreći o nastavku gradnje, Kovač je također napomenuo koliko je još prepreka pred ovim projektom.

"Kada je riječ o mogućnosti uvođenja izvođača radova na lokacijama na kojima su riješeni imovinsko-pravni odnosi, moramo naglasiti da je ona usko povezana s izmještanjem instalacija.

Nakon detaljnog sagledavanja mogućnosti uvođenja Euro-asfalta u određene radove, kao jedina moguća, a ujedno i veoma zahtjevna pozicija naznačena je mogućnost gradnje nadvožnjaka Grand.

Zavod za izgradnju je i u ovom segementu napravio propust.

I to na način da je načelnu saglasnost Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, koja je izdata na projekt nadvožnjaka još 2010., smatrao de facto kao saglasnost.

Te je time po ko zna koji put doveo u nezgodnu poziciju Direkciju za puteve Kantona Sarajevo", naveo je.

Prema Kovačevim riječima, da bi se dobilo odobrenje za geoistražne bušotine, kao i odobrenje za građenje spomenutog nadvožnjaka, neophodno je najprije dobiti saglasnost Željeznica FBiH.

"Dakle, povratak Euro-asfalta direktno je povezan s dobijanjem saglasnosti Željeznica FBiH, nakon čega će prema spremnosti koju su iskazale općinske službe u najkraćem roku izdati odobrenja za građenje nadvožnjaka.

Direkcija za puteve je preduzela sve neophodne aktivnosti koje su propisane načelnom saglasnošću Željeznica FBiH te se u skladu s tim očekuje u dogledno vrijeme dobijanje saglasnosti Željeznica FBiH".

Zaključio je direktor Direkcije za puteve Katnona Sarajevo Selmir Kovač.

Podsjećamo, Prva transverzala je projekt star nekoliko decenija, čija bi realizacija trebala koštati 50 miliona eura. Projektom je određeno da povezuje Marijin-Dvor s Vogošćanskom petljom.

IZVOR: KLIX

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori