Zašto djeca lažu i kako da se roditelji nose s tim

Saznajte zašto djeca lažu i otkrijte načine kako to priječiti.

The teen boy whispering a secret behind her hand over pink background
Izvor: freepik.com

Većina roditelja misli da djeca lažu kako bi dobila nešto što žele, izbjegla posljedicu ili se izvukla iz nečega što ne žele učiniti. To su uobičajeni razlozi, ali postoje i neki manje očiti zašto djeca možda ne govore istinu. Dosta je odgovora na pitanje zašto djeca lažu. Pročitajte u nastavku neke.

Djeca lažu iz straha

Strah je osnovni razlog zašto djeca ne govore istinu. Kada se boje podljedica svojih djela, često lažu kako bi svoje postupke prikrili. Možda su vaša pravila prestroga ili su ograničenja tijesna. U svakom slučaju, potrebno je da se vaše dijete osjeća slobodno razgovarati s vama.

Djeca su maštovita, a istina je dosadna

Koliko puta vam se desilo da čujete dječiju priču koja je izmišljena? Takve laži zovemo „bijelim lažima“. One ne ugrožavaju nikoga, a mašta mališana raste. Važno je znati kada treba ograničiti te laži kako ne bi izbjegle kontroli.

Slučajno govorim neistinu

Vjerovali ili ne djeca lažu i greškom. Laži se ponekad čine gotovo nehotičnima, a laži jednostavno iskliznu. To se pogotovo dešava ako vaše dijete uhvatite u nekom nestašluku.

Laži ne možete spriječiti. Ali možete ih učiniti manje korisnom aktivnošću. Mnoge laži dolaze iz samozaštite, a vi im možete pomoći stvaranjem situacije u kojoj se dijete osjeća rasterećeno. Razgovarajte! Neka riječi budu usmjerene na problem ili situaciju, umjesto na bacanje krivnje. Nemojte vršiti unakrsna ispitivanja. Zapamtite da je cilj razgovora s djetetom komunikacija. Pritisak će ga natjerati da se zatvori, a ne otvori. Kada se vaše diejte loše ponaša, nemojte ga zarobiti u lažima. Suočavanje s glavnim pitanjima vjerovatno će izmamiti još više laži. Budite smireni i mirno razgovarajte o onome što se dogodilu. Ne zamjerajte djetetu kada napokon počne da govori istinu.

I zapamtite, uvijek prije nego se odlučite na razgovor provjerite da li je laž zaista izrečena. Lažna optužba ili manjak nepovjerenja može razoriti vaš odnos s mališanom. Poštujući ove smjernice shvatit ćete bolje zašto djeca lažu.

Pročitajte više: Ljutnja kod djece: Suočavanje s eksplozivnim ponašanjem

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)