7 znakova koji kažu da je vrijeme za kupovinu novog iPhonea

Iako novi modeli iPhonea dolaze svake godine, to ne znači da ga morate kupiti svake godine. Ali s vremenom ćete ga morati zamijeniti. Pitanje je – što će biti okidač da to i učinite?

Imate li kakvih problema s trenutačnim uređajem, ali ne znate biste li ga popravljali ili kupili novi? Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći odgovoriti na to pitanje.

Koliko dugo iPhone može izdržati?

Ako pazite na svoj iPhone i ne padne vam jedno tjedno na pod ili tvrdu podlogu, dotični uređaj bi vam mogao služiti godinama. Nekakvo generalno pravilo je da se iPhonei mogu koristiti 4 do 7 godina. Nadalje, iPhone modeli najčešće uvijek dobivaju zadnje zakrpe. U 2021. godini, iPhone 6 – koji je pušten u prodaju 2014. godine – je bio u mogućnosti instalirati iOS 14 nadogradnju.

Kao što smo rekli, trajanje uređaja djelomično ovisi i o vama. Ako ga krivo koristite ili vam često pada, smanjit ćete mu životni vijek.

Sada kada znate koliko iPhone može u prosjeku izdržati, pogledajmo koji su to znakovi koji vam polako govore da je vrijeme da kupite novi iPhone.

Nikad nemate dovoljno mjesta na njemu

Manjak interne memorije je česti problem iPhone korisnika. Ako redovno ne čistite vaš uređaj, sve datoteke, aplikacije, slike … mogu zapuniti vašu memoriju. Vjerojatno prvo što tada morate napraviti je proći kroz aplikacije i podatke koje imate na uređaju, te ih obrisati. Posebice ako imate hrpu aplikacija koje niste mjesecima, ako ne i godinama, otvorili. Tu prvenstveno mislimo na razne igre koje znaju uzimati hrpu mjesta na disku.

Drugi problem koji se može dogoditi je da jednostavno trebate mnogo mjesta na telefonu, ali vam je memorija premala. Nažalost, to znači da ćete kod kupovine novog iPhonea morati kupiti skuplji model koji ima više memorije. Ako vam je 64 GB premalo, idući iPhone koji kupujete uzmite s barem 128 GB. Nažalost, drugog rješenja tu nema.

Ne možete ažurirati iOS na zadnju dostupnu verziju

Iako se na prvu ovo ne čini kao veliki problem – u globalu jest. Instaliranjem zadnje dostupne verzije iOS-a se osiguravate da uvijek imate zadnje sigurnosne zakrpe. Nove mogućnosti iOS-a su nekada praktične, nekada nisu. Ali sigurnost je na prvom mjestu. Ako nemate zadnji iOS, vaš uređaj potencijalno ima starije, sigurnosne propuste.

Naravno, čak i ako imate stariji iOS, on će neko vrijeme sasvim normalno raditi. Problem počinje biti kada više ne možete instalirati ni nove aplikacije jer one zahtijevaju zadnju verziju iOS-a.

Baterija na telefonu se brzo prazni

Kako vaš telefon stari, tako će – logično – i baterija biti sve kraća. Tu su često i privremeni faktori koji utječu na bateriju kao što je hladnije vrijeme. Ali ako ne možete provesti neko duže vrijeme na mobitelu, bez da ga punite, upgrejdanje uređaja može biti jedino rješenje.

Druga opcija je zamjena baterije, ali imajte na umu da to kod iPhonea nije jeftino. Kao prvo, iPhonei se ne mogu lako otvoriti, a kao drugo, baterija za starije iPhone može biti skupa za nabaviti. Plus, u to uračunajte posao koji će vam (ovlašteni) servis naplatiti. Ipak, treba napomenuti da za neke Appleove uređaje, baterije gotovo više i nije moguće nabaviti.

Ne možete koristiti zadnje punjače i dodatke

S vremena na vrijeme, Apple ažurira dizajn dodataka koje prodaje. Dobar primjer toga su Lightning konektor koji se koristio, te headphone jack koji više ne postoji na novijim iPhone uređajima. Iako to nije razlog za automatsku kupovinu novog iPhonea, bit će vam sve teže kupiti dodatke i punjač koji odgovaraju vašem uređaju. Jednom kada Apple prestane proizvoditi dotične uređaje, trgovine prestaju nabavljati iste. Matematika je tu jako jednostavna – financijski im se ne isplati.

Ako se vaš punjač potrgao ili je prestao raditi, imate mogućnost da eventualno putem Interneta nađete odgovarajući punjač i naručite ga. Velika je šansa da ga nećete naći u Hrvatskoj. Iskreno, sve teže i na stranicama poput Amazona ili eBaya. Isto tako, nemojte kupovati jeftine kineske kopije, to vam može napraviti još veću štetu. Uvijek tražite originalne Appleove dodatke.

Popravljanje vašeg uređaja je skuplje od kupovine novog

Popravak slomljenog ekrana je najčešće što se popravlja na iPhoneima. Nažalost, mobiteli padaju na tvrdu podlogu i ponekad ekran pukne. Ni najbolje Gorilla staklo nekada ne može ostati čitavo od jakog udarca. Posebice ako uređaj padne pod “krivim” kutem. I taj popravak je nažalost dosta skup, ali i dalje jeftiniji od novog iPhonea.

Ali ako je vaš uređaj pretrpio veću štetu, te je uz prednje staklo puklo i zadnje, a možda se oštetio i Home button (op.a. Home button još postoji na starim uređajima), onda je i popravak iznimno skup. Dapače, onda je skuplji od novog telefona. Ako vam telefon ima par godina i nema neku preveliku sentimentalnu vrijednost, vrijeme je da ga “bacite” i kupite novi iPhone.

Reći ćemo samo da popravak ekrana na iPhoneima može koštati i preko 3.000 kuna. Ovisi koji model imate, ali popravak ekrana je baš skup.

Imate slabu pokrivenost mrežom

Iako tek ulazimo u eru 5G mreža, barem za komercijalnu upotrebu, mnogi iPhonei i dalje rade na 4G mreži. I to je sasvim pristojna mreža. Brzine su dobre, pokrivenost 4G signalom je također dobra. No, što ako vaš telefon ne podržava više od 3G mreže? Tada biste mogli “ostati odozada”. I dalje ćete moći koristiti svoje aplikacije, slati poruke i primati pozive, no to će postajati sve teže. Posebice kako telekomi polako krenu gasiti 3G mrežu. Nakon toga više nećete moći koristiti ni svoje omiljene aplikacije.

Telefon vam je prestaje raditi

U jednom trenu, vaš iPhone uređaj će se početi “gasiti”. Tu ne mislimo na gašenje kao takvo, nego će sve slabije raditi, aplikacije će se sve sporije pokretati i mobitel će vas početi jako iritirati. Tu vam ne preostaje ništa drugo nego ga zamijeniti novijim modelom. Ne mora biti nužno najnoviji iPhone, ali definitivno noviji od onog kojeg trenutačno imate.

Imajte na umu da ako iPhone počne sve slabije raditi, pitanje je dana ili tjedna kada će skroz prestati raditi. Tada vam kupovina novog uređaja ne gine. Zato ga zamijenite dok još radi, barem da si spasite slike i podatke koje imate na njemu.

Preuzeto: PCCHIP.HR

PROČITAJTE VIŠE: Nova generacija Apple satova imat će mogučnost praćenja šećera u krvi?

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori