Zašto je čokolada opasna po zdravlje pasa?

Činjenica da čokolada nije dobra za pse je općepoznata, međutim, rijetko ko zapravo zna zašto je to tako. Riječ je o toksičnom sastojku teobrominu. On se nalazi u biljci kakaa, a koji psi sporo obrađuju. Njeno nakupljanje može izazvati štetne posljedice po njihovo zdravlje.

Opasnost od čokolade i šteta koju može nanijeti vašem psu ovisi o vrsti i količini koju konzumiraju, kao i o veličini vašeg psa. U velikim količinama čokolada i proizvodi od kakaa mogu ozbiljno naštetiti, pa čak i ubiti vašeg psa.

Otrovna komponenta čokolade koja se naziva teobromin se nalazi u biljci kakaa. Teobromin ljudi mogu lako jesti i prerađivati, ali ga psi obrađuju mnogo sporije. To omogućava da se toksična komponenta u njihovom sistemu nakuplja do opasnih nivoa.

Svi znamo koliko psi mogu pritajiti konzumiranje zabranjenih poslastica. Zbog toga je veoma važno provjeravati i promatrati pse kako biste bili sigurni da neće pojesti čokoladu bez vašeg znanja.

U većini slučajeva mala količina će vjerovatno samo uznemiriti želudac vašeg psa, ali svejedno je važno posjetiti veterinara odmah nakon što je pas konzumirao čokoladu ili kakao proizvode, kako biste ga spasili od bilo kakvih dugotrajnih ili ozbiljnih posljedica.

U velikim količinama čokolada može izazvati trovanje teobrominom, što može izazvati drhtanje mišića, napade, nepravilan rad srca, unutrašnje krvarenje ili srčani udar.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori