S tržišta se povlači nesigurna serija mlijeka

Temeljem dobivenog pozitivnog nalaza na prisutnost aflatoksina M1 iznad maksimalno dopuštene koncentracije u mlijeku marke MILKANO uvezenom iz Bosne i Hercegovine, Agencija za hranu i veterinarstvo pokrenula je postupak povlačenja nesigurnog proizvoda s tržišta.

Riječ je o rezultatu dobivenom u okviru programa praćenja zdravstvene ispravnosti hrane koji Agencija, uz redovite i izvanredne kontrole, provodi svake godine.

20 tona UHT DUGOTRAJNOG MLIJEKA, MILKANO 3,2%, serijski broj/lot - LOT FD04, datum proizvodnje 05.10.2022 i rok upotrebe 03.04.2023, uvezeno iz Bosne i Hercegovine, koje je u ukupnoj količini povučeno sa polica. stavljen u promet, zbog utvrđene prisutnosti aflatoksina M1 iznad maksimalno dopuštenih količina od 0,05 mikrograma po kilogramu, koliko je dopušteno našim propisima. 

Neispravno mlijeko bit će vraćeno proizvođaču ako ga prihvate nadležne veterinarske vlasti u BiH, a u suprotnom će biti uništeno na deponiji Drisla. 
Nalog za povlačenje nesigurnog proizvoda s polica izdan je i prehrambenom operateru koji je o ovoj akciji već obavijestio javnost. 

Obavještavamo potrošače da su svi ostali proizvodi ove marke sigurni, osim mlijeka s navedenom serijom i rokom trajanja.

Potrošače koji su kupili UHT mlijeko marke MILKANO s navedenom serijom i rokom trajanja, molimo da ga ne koriste, odnosno da ga vrate na mjesto gdje su ga kupili.

Građani mogu prijaviti bilo kakvu nedosljednost u vezi sa sigurnošću hrane osobno u Odjelu za zaštitu potrošača pri AHV-u, na besplatnu telefonsku liniju namijenjenu potrošačima 0800 3 22 22 ili elektronski na info@fva.gov.mk.

Izvor: http://fva.gov.mk

Slične vijesti: Hrvatska: Napolitanke iz BiH se povlače iz prodaje zbog salmonele

Pratite nas na Facebook akter.ba
 

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori