Konaković: SDA zna da nikad više neće vladati Sarajevom, s Dodikom se ne bih rukovao

Jasni stavovi

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, govoreći o sigurnosnoj situaciji, kaže da su građani s razlogom zabrinuti.

Dodao je da je bilo nekoliko situacija koje nisu uobičajene te da smo nekoliko dana zaredom imali situacije koje su nemile.

"Kako se prema tome odnosimo, možda najbolje govori budžet KS, koji je ove godine usvojen, u kojem je rekordan iznos od 129 miliona KM predviđen za Ministarstvo unutrašnjih poslova, poboljšanje uslova rada policajcima u KS, nabavka nove opreme, novih materijalno-tehničkih sredstava, 200 novih policajaca", naglasio je Konaković u intervjuu za FTV.

Nažalost ili nasreću, dodao je, politika se ne može miješati u operativni rad policije na terenu.

"To je naš stav i opredjeljenje. Puna je podrška MUP-u Kantona, komesaru, resorni ministar radi svoj posao. Sigurnosna situacija nije zadovoljavajuća. Činimo maksimum napora i činit ćemo i dalje. Izjava premijera Forte je zaista nesmotrena i nije trebala", istaknuo je Konaković.

Dodao je da kritika Kantonalnog odbora SDA stalno piše i da ono što pišu ne zna da li iko više čita i daje tome značaj.

"SDA je opozicija. Da su oni malo bolja opozicija mogli bi doprinositi rješenjima. Oni se nažalost bave samo tim senzacionalizmom. Mi jesmo napravili koncept i sistem u kojima zaista ništa ne ovisi o jednom čovjeku. Greške imamo svi, imao sam i ja nekoliko nesmotrenih izjava, ali je taj sistem Trojke, čini mi se, potvrdio sve svoje vrijednosti, pogotovo krajem godine, kad je ova vlada isporučila masu rezultata na koje se čekalo dugi niz godina. Naša prednost je što i u ovakvim situacijama o našim greškama otvoreno razgovaramo, prihvatamo kritike i popravljamo ono što ne valja", poručio je lider NiP-a.

O raspodjeli prihoda ističe da je to puno više odnos SDA prema KS-u nego što je suštinsko rješavanje problema.

"Ono što mene kao čovjeka brine, ja danas vodim stranku kojoj je jednako važan svaki pedalj BiH. Na stolu je prijedlog Ekonomskog instituta, struke, koji su radili ljudi koji nisu mahom iz Sarajeva, u kojem je Tuzla trebala dobiti 62 miliona startno. Po ovom novom modelu u kojem se Sarajevu uzimaju 144, Tuzla će dobiti 20-30. Informacija koju sam slušao od predlagača je netačna. Procenat od 0,5 posto od ukupno ubranih indirektnih poreza je 144 miliona", naveo je.

To, naglašava, dovodi Kanton Sarajevo na koljena.

"Zildžić i Duvnjak pokazuju da je njihova ljubav prema kantonima iz kojih dolaze manja nego što im je mržnja prema Sarajevu i zapravo svojim kantonima donose manje od onoga što bi trebali dobiti po sarajevskom modelu. I ono što je najstrašnije u cijeloj priči, stimulišu one koji ne uplaćuju PDV. Dakle, ovaj model briše te efekte krajnje uplate, stimuliše one gdje se nikada ne pojavi račun. Naravno da su oni mirni i sretni zato što će u tom nekom teritorijalnom obračunu koji kreira SDA i to je odnos SDA prema Sarajevu. I nije samo to. Vidjeli ste s plinom, vidjeli ste s Općom bolnicom, vidjeli ste kakav koncept SDA radi svjesna da više nikada neće vladati Sarajevom", izjavio je Konaković.

Naglašava da je uvjeren da će se ostvariti san jedan čovjek jedan glas, ali i da se on ne može desiti preko noći.

"Mi ne volimo ta senzacionalistička obećanja, populizam. Mi smo politički realisti i naš put do jednog predsjednika, do zemlje bez entiteta, zemlje bez kantona jeste relaksiranje odnosa. Bolja ekonomska situacija, niz drugih rješenja u kojima će Dodikova politika sigurno biti u ofanzivi. Zato nam je važno da napravimo sada taj prvi važan korak, da otpakujemo Ustav BiH, da riješimo presude Sejdić-Finci, Pilav, drugi i da se zapravo na takav način stvore pretpostavke za ostvarenje mog sna", rekao je.

Na stolu ostala dva modela

Pojašnjava da javnost drži u fokusu, zahvaljujući politikama, samo borbu između Komšića i Čovića.

"Zapravo između tvrdih zahtjeva HNS-a i želje druge strane da im se ne udovolji zahtjevima. Neki od njih su zaista preradikalni. Uopšte se ne bavimo ovom drugom, za mene mnogo važnijom temom, dijelom ove teme u kojoj bi se nakon izmjena Ustava u KS za člana Predsjedništva, u Tuzli, Bihaću, Zenici, mogao kandidovati Srbin, Jevrej, Rom, dakle Bosanac i Hercegovac, Ostali, kako god se neko osjeća i kako god želi da se izjasni. U RS-u bi to mogao biti Bošnjak, Hrvat, Rom, Jevrej, isto tako. Dakle, za mene je to otpakivanje te luđačke etničke košulje, s tim što naravno mi tvrdimo i mislimo da je važno zadržati neka etnička prava. Jer ovo je zemlja i njen Ustav je takav da je to zapravo spoj etničkog i građanskog", tvrdi Konaković.

Na pitanje koji modeli su na stolu, kaže da su ostala dva modela.

"Taj vrlo, vrlo radikalan zahtjev HNS-a u kojem se tu mogu prepoznati i dvije izborne jedinice. U kojem njihova rješenja zapravo govore o toj nekoj teritorijalnoj podjeli i vrijednosti glasa unutar elektorskog modela, koja je disproporcionalna. Nije u skladu s evropskim standardima i nije ljudska. I s druge strane jedan prijedlog koji smo dobili od predstavnika međunarodne zajednice koji ima taj elektorski model, koji mnogo manje ili nikako ne podsjeća na bilo kakvu geografiju, na bilo kakav treći entitet. A daje veliku vjerovatnoću da će se hrvatskom narodu omogućiti da u konceptu etničkog predstavljanja ili otpakovanom Ustavu većina hrvatskog naroda odluči ko će biti njen predstavnik. Meni je važno da to ne mora ultimativno biti Hrvat.

HNS to ne prihvata zato što ...

Oni mogu odlučiti, nakon što se Ustav promijeni, da to bude neko drugi, kao što tako, gdje je većinski bošnjački narod, mogu odmah u startu izabrati Željka Komšića ukoliko žele. HNS to ne prihvata zato što taj model njima ne garantuje 130 posto vjerovatnoće da će imati svog člana. U nekim nemogućim varijacijama teoretski je moguće ponovo izabrati dva iz onog dijela gdje hrvatski narod ne čini većinu. Nama nije jasno, naravno.

Oni to pravdaju nekim svojim dosadašnjim strahovima, ali je vrlo moguće da je to dio igre u kojoj zapravo ne žele da se dogovore. Ima druga teza, vrlo ozbiljna, u kojoj njima postojeće stanje odgovara. U kojoj nemaju člana Predsjedništva po svojoj volji, ali imaju druge pozicije puta dva, dakle puno više nego što pripada i HNS-u i HDZ-u. Nekako crpe iz te tenzije u kojoj su uništili pluralizam u hrvatskom narodu u kojem nema drugih stranaka", rekao je lider NiP-a.

Konaković pojašnjava da su Amerikanci razradili elektorski model čija vrijednost glasa nije toliko disproporcionalna i koja daje mogućnost da se u 4 ili 5 kantona, gdje živi većinski hrvatski narod, odabere bez dileme.

"Uradili su simulacije tih modela u kojima se vidi jasno da bi predstavnik HNS-a ili član HDZ-a bio apsolutno favorit. Da bi tu bilo veoma teško napraviti neki izborni inžinjering, pogotovo od nas s ove strane gdje će biti 5, 6, 8 kandidata za Predsjedništvo", rekao je.

Ističe da nije toliko optimističan da će se izmjene Izbornog zakona dogovoriti do maja. Naglašava da nema sumnje da će se izbori održati.

O Dodiku ne misli ništa dobro

Konaković ističe da pravosudne institucije ne reagiraju.

"Politika je izdominirala kompletnim pravosuđem, kontroliše ga i ne može se desiti ništa", poručio je.

O blagoj reakciji PIC-a na sjednicu NSRS-a kaže da to ostaje nejasno.

"Administracija SAD-a je jedina konkretno, oštro, direktno reagovala. I polako puca jedna snažna brana. Obeshrabruje ovo što smo vidjeli od EU, koja ima svoje unutrašnje probleme", ističe Konaković.

Dodaje da bi sjeo i razgovarao s Dodikom, ali se s njim ne bi rukovao.

"To je čovjek o kojem zaista ne mislim ništa dobro", zaključio je.

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori