Kineski rover počeo istraživanje površine Marsa

Kineski rover započeo istraživanje površine Marsa
Izvor: REUTERS/Thomas Peter/File Photo

Prvi kineski rover na Marsu je sišao s platforme za slijetanje i sada se kreće površinom "crvenog planeta"

Prvi kineski rover na Marsu je sišao s platforme za slijetanje i sada se kreće površinom "crvenog planeta", saopštila je kineska svemirska agencija u subotu, javlja Anadolu Agency (AA).

Vozilo na solarni pogon je dotaklo tlo Marsa u 10.40 sati po pekinškom vremenu.

Kina je spustila svemirsku letjelicu s roverom na Mars prošle subote čime je postala druga zemlja na svijetu koja je to uspjela.

Vozilo nazvano prema kineskom bogu vatre Zhurongu je pokrenulo dijagnostičke testove nekoliko dana prije početka istraživanja Marsa. Narednih 90 dana će tragati za dokazima o postojanju života.

Sjedinjene Američke Države također imaju misiju na Marsu u kojoj učestvuju rover "Perseverance" i mali helikopter. NASA očekuje da će rover prikupiti prve uzorke u julu, a na Zemlju će se vratiti za deset godina.

Kina ima ambiciozni svemirski program koja uključuje svemirsku stanicu s posadom u orbiti i slijetanje na Mjesec. Kina je 2019. godine postala prva država koja je izvela misiju na slabo istraženu tamnu stranu Mjeseca. U decembru su donijeli lunarno kamenje na Zemlju prvi put od '70-ih godina prošlog vijeka.

Pročitaj više: Postoje dokazi da su vulkani aktivni na Marsu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori