Postoje dokazi da su vulkani aktivni na Marsu

Vulkani na Marsu
Foto: Index.hr

Nova istraživanja vulkanskih karakteristika na površini crvene planete otkrila je da su ostaci lave na Elysium Planitia relativno novi.

Za geološke vremenske okvire to je šokantno kratko. A to bi moglo značiti da je Mars mogao biti nastanjiv, s dijelovima koji su slični regijama vulkanskih aktivnosti u glacijalnim područjima poput Islanda, gdje uspijevaju različiti oblici ekstremofilnih bakterija.

"Ovo je možda najmlađe vulkansko ležište koje je još dokumentirano na Marsu. Da komprimiramo geološku historiju Marsa u jednom danu, to bi se dogodilo u posljednjoj sekundi", rekao je astronom David Horvath s Instituta za planetarnu nauku i Univerziteta u Arizona.

Mars je u posljednje vrijeme prepun iznenađenja za tako naizgled suhu, prašnjavu planetu, s nekoliko linija dokaza koji ukazuju na vulkanske aktivnosti.

Jedan je prisustvo tečne vode ispod površine.

Mars je, sa svim svojim toplim bojama, vrlo hladno mjesto; u radu iz 2019. godine utvrđeno je da je unutrašnje grijanje možda neophodno kako bi se podzemne vode ne smrzavale. Zatim je prošle godine drugi rad opisao kako je marsovski meteorit sadržao dokaze o vulkanskoj konvekciji u marsovskom plaštu.

Izvor: NASA

"Ova je karakteristika slična tamnim mrljama na Mjesecu i Merkur je predložio eksplozivne vulkanske erupcije."

Većina vulkanskih karakteristika na površini Marsa dolazi od površinskih tokova lave, a ne od vulkanskih eksplozija, iako eksplozivne vulkanske karakteristike sigurno nisu nepoznate.

Ono što otkriće tima čini toliko zanimljivim jeste da je ono iznad ostalih okolnih tokova lave - što znači da se dogodilo nedavno.

Čini se i relativno svježim, sadrži lavu i pepeo.

Ovo bi moglo pomoći u planiranju budućih misija na Mars pružajući lokaciju na kojoj bi se mogli naći dokazi o životu.

PROČITAJTE VIŠE: 7 svjetova Sunčevog sistema u kojima je vrijeme čudno!

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori