Rimac: Američki Bloomberg piše o njemu, rođen je u BiH, sada ima kompaniju s Porscheom

Američki Bloomberg piše o Rimcu: Rođen je u BiH, sada ima kompaniju s Porscheom
Bloomberg piše o tome da je Rimac rođeni Bosanac.

Rimac Automobili proizvodit će najviše 100 vozila godišnje. Nakon što je njegova kompanija objavila detaljne planove za novi kampus, a koji će uključivati i prvu fabriku automobila u Hrvatskoj, Mate Rimac u razgovoru za Bloomberg izjavio je da će njegov fokus u tom segmentu ostati na malim serijama.

Bloomberg piše da Rimac navodi da će se automobili s njegovim imenom uvijek prodavati u maloj količini – manje od 100 jedinica godišnje – kako bi se izbjeglo nadmetanje s proizvođačima koji su kupci njegove kompanije.

Naime, Rimac Automobilima temeljno poslovanje nije proizvodnja električnih vozila već razvoj i proizvodnja komponenti za električna vozila.

Tehnologija Rimčeve kompanije tako se ugrađuje u modele Aston Martin Valkyriu i Koenigsegg Regeru.

Bloomberg navodi i da, iako je Mate Rimac već jednom upozorio da nije sklon izlasku na berzu preko SPAC-a, da o tome ipak, barem teoretski, razmišlja.

– Ne bi mi bio dobar osjećaj, da dok svi skupljaju hrpe novca na taj način i možda nemaju toliko stvari za pokazati, supstance, kao mi, da mi ostanemo iza njih bez kapitala, tako da naravno, provjeravamo tu mogućnost – kaže Mate Rimac.

Inače, Bloomberg piše o tome da je Rimac rođeni Bosanac.

– Njegov put do ove tačke bio je nevjerovatan. Nekoliko godina nakon što se rodio u Bosni i Hercegovini, porodica se preselila u Njemačku u potrazi za poslom. Nakon što se porodica kasnije preselila u Hrvatsku, u školi su ga maltretirali. Jedan učitelj je potaknuo njegovo zanimanje za elektrotehniku i automobile – navodi ovaj veliki američki medij.

Dodaje se da je mladi poduzetnik osnovao je firmu dok je studirao 2009. godine, iako je bio jedini zaposlenik do 2011.

Firma je na sajmu automobila u Frankfurtu debitirala s svojim prvim modelom – Concept One. Rimac je prvi Concept One predao pojedinačnim kupcima 2016.

Camel Group Co., proizvođač baterija sa sjedištem u Šangaju, investirao je u njegovu firmu 2017.godine. Uslijedile su investicije Porschea i Hyundaija u sljedeće dvije godine. U martu je Porsche platio 70 miliona eura kako bi povećao svoj udio u kompaniji na 24 posto.

Izvršni direktor Volkswagena AG Herbert Diess rekao je prošlog mjeseca da bi Porsche mogao pretvoriti svoju firmu Bugatti u zajedničko ulaganje s Rimcem. Njemačka marka sportskih automobila držala bi manjinski udio, iako pregovori još nisu finalizirani.

Prodaja stručnjaku za izradu električnih vozila pružila bi francuskom proizvođaču 16-cilindričnih automobila performanse za novi životni vijek.

Izvor: biznisinfo.ba

Pročitaj više: Porsche učestvuje u prikupljanju sredstava za proizvođača automobila Rimac

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)