Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B pali u Indijski ocean blizu Maldiva

Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B pali u Indijski ocean blizu Maldiva
Ostaci kineske rakete Dugi marš 5B pali u Indijski ocean blizu Maldiva

Tokom nedjeljnog jutra, baš kako je bilo i predviđeno, nekontrolirani let kineske rakete u orbiti je završio padom na Zemlju, i srećom sve je prošlo bez ikakve štete

Posljednjih dana mnogi su u svijetu, od svemirskih agencija, Pentagona pa do raznih astronomskih organizacija, pomno pratili nekontrolirani let središnjeg stupnja kineske rakete Dugi marš 5B, lansirane 29. aprila. Njezina putanja bila je koliko-toliko poznata, ali se kretala bez kontrole i padala prema Zemlji na nepredvidljiv način. Procjene su govorile da će kroz atmosferu proći i potom pasti na tlo ili u ocean tokom vikenda, a točno tako je i završila.

U nedjelju oko 4:24 sati po našem vremenu raketa je nestala s neba. Nedugo zatim bilo potvrđeno da je pala – na sigurno. Ulazak u atmosferu zabilježen je iznad Arapskog poluotoka. Potom su se dijelovi koji nisu izgorjeli u prolasku kroz atmosferu rasuli po Indijskom oceanu – jugozapadno od Indije i Sri Lanke, a sjeverno od Maldiva. Koordinate koje su objavili kineski mediji kažu da je mjesto pada otprilike na 72,47° istočne zemljopisne dužine i 2,65° sjeverne zemljopisne dužine.

Četvrti najveći nekontrolirani pad

Bio je ovo četvrti najveći objekt u historiji ljudskih svemirskih istraživanja koji je na nekontroliran način pao na Zemlju. Logična je bila i medijska zainteresiranost, kao i činjenica da su ljudi iz cijelog svijeta uspjeli srušiti stranice SpaceTracka koji prati ovakve objekte.

Prva tri najveća objekta na listi, ako se pitate, bili su redom: prva američka svemirska postaja Skylab 1979. godine, stupanj rakete koja je lansirala dio Skylaba 1975., te ruska svemirska postaja Salut 7 1991. godine. Pri vrhu je i kineska raketa istog tipa kao i ova današnja, koja je nekontrolirano pala u svibnju prošle godine, a neki kažu da tamo spada i Space Shuttle Columbia koji se 2003. godine raspao pri ulasku u atmosferu.

Povodom ovog pad rakete oglasila se i NASA. Novi šef američke svemirske agencije Bill Nelson službeno je priopćio kako "Nacije koje istražuju svemir moraju minimizirati rizike za ljude i imovinu na Zemlji koja bi nastala od pada svemirskih objekata i maksimizirati transparentnost svojih operacija. Jasno je da Kina ne održava takve standarde odgovornosti vezano za svoj svemirski otpad".

Pročitaj više: Kina poslala u svemir modul s prostorijama za stanovanje

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori