Kina poslala u svemir modul s prostorijama za stanovanje

Kina poslala u svemir modul s prostorijama za stanovanje
Kina je u četvrtak lansirala glavni modul svoje prve trajne svemirske stanice u kojoj će dugoročno moći biti nastanjeni astronauti

Osnovni modul Tiahne je dio trajne svemirske stanice u kojem će astronauti moći živjeti do šest mjeseci

Kina je u četvrtak lansirala glavni modul svoje prve trajne svemirske stanice u kojoj će dugoročno moći biti nastanjeni astronauti, što je najnoviji uspjeh kineskog svemirskog programa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Modul Tianhe odnosno "Nebeska harmonija", lansiran je s nosača raketa Long Marsh 5B iz svemirskog lansirnog centra Wenchang, iz južne provincije Hainan.

Svemirski program izvor je ogromnog nacionalnog ponosa, a kineski premijer Li Keqiang i drugi najviši civilni i vojni čelnici pratili su lansiranje uživo iz kontrolnog centra u Pekingu. Poruka čestitke državnog lidera i šefa vladajuće Komunističke partije Xi Jinpinga takođe je pročitana osoblju u lansirnom centru Wenchang.

Osnovni modul Tiahne je dio trajne svemirske stanice u kojem će astronauti moći živjeti do šest mjeseci.

Ovaj će modul biti centar za upravljanje i kontrolu svemirske stanice i glavni životni prostor posade, a podržavaće neke naučne i tehnološke eksperimente.

Lansiranje Tianhea je prvi od 11 misija neophodnih da se kompletira svemirska stanica, koja će letjeti oko Zemlje na visini od 340 do 450 kilometara.

Pročitaj više: Iran i Kina potpisali su 25-godišnji ugovor i poslali poruku SAD-u

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)