Put od mostarske “Ruže” do “Marriotta” nema kraja?

Investicija u Mostaru pred krahom, ništa od Marriotta

Dvodecenijskoj trakavici  u vezi sa obnovom hotela “Ruža”, jednog od prijeratnih simbola Mostara, odnosno otvaranju hotela “Marrriott”, nema kraja.

Praktično, dvije godine koliko je prošlo da je Komisija Kantonalne agencije za privatizaciju konstatirala da se na objektu ne izvode radovi, gradilište je i dalje prazno.

Nevjerovatna je činjenica da je Agencija osnovni, kupoprodajni, ugovor sa Emirom Kečom sklopila prije 21 godinu, a taj dokument je pretprio čak devet aneksa.

Problem nedostatka novca

Prema posljednjem iz 2018.godine, Kečo se obavezao da će hotel biti u funkciji i da će zaposliti 100 radnika.

Na novi, navodno, posljednji  aneks, koji je zatražio, Keči već duže vrijeme potpis ne žele staviti u Agenciji, kao ni Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona i to zbog činjenice da je probio sve rokove i nije izvršio ugovorene obaveze, među kojima i one prema dobavljačima, a koje se mjere višemilionskim iznosima, piše Avaz.

Kako nam je rečeno iz Agencije, kupac im već duže vrijeme ne dostavlja bankovna garanciju na nova finansijska ulaganja i, očito, glavni problem je nedostatak novca.

– Također, kupac nam nije dostavio ni druge tražene dokumente, a osporili smo i reviziju stvarnih ulaganja, jer nije urađena u skladu sa računovodstvenim i revizorskim standardima – rečeno je iz Agencije.

Posljednja bankovna garancija je istekla u junu prošle godine i, kako stvari stoje, ako Kečo ne osigura novac za dovršetak radova, prijeti mu raskid ugovora. Također, kako je potvrđeno, on nije ni od Federalnog ministarstva prostornog uređenja dobio sva neophodna odobrenja.

Pročitajte više: U gradu na Neretvi obilježen Dan bez automobila: Veliki odziv na mostarsku biciklijadu

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori