Prvi podvodni muzej u Grčkoj otvara drevni svijet za turiste

Izvirujući iz kristalno bistrih tirkiznih voda Egejskog mora, Hans-Juergen Fercher upravo se vratio sa svog četvrtog zarona tamo gdje humke sa 2.500 godina starim loncima za vino označavaju mjesto drevnog brodoloma - i prvog grčkog podvodnog muzeja.

"Ovo je kombinacija ronjenja i arheološkog ronjenja. To je ronjenje u istoriju", kaže 48-godišnji psihijatar nakon što se izvukao na palubu ronilačkog broda Triton.

"To ga čini posebnim i jedinstvenim."

Muzej ispod valova u Peristeri, stjenovitom izdanku s ostrva Alonissos - Grčka, otvoren je 2020. godine, iako je mjesto do sada uglavnom bilo motalno zbog ograničenja Covid-a.

Kako Grčka otvara svoju vitalnu turističku industriju, stranica nudi primjer novog i održivijeg izvora prihoda.

Ronioci poput Ferchera i danskog proizvođača vinskih podruma, Lisette Fredelund, spremni su platiti 95 eura (110 dolara) zarona - oko 50 posto više od troškova redovnog rekreacijskog izleta na dah - za vođeni obilazak mjesta nakon rezervat profesionalnih arheologa.

"Bilo je nevjerovatno", rekao je Fredelund. "Samo sam, dok smo bili tamo dolje, pokušavao zamisliti kako je bilo biti na brodu koji je prevozio vino."

a person swimming in the water: Thousands of amphorae mark the wreckage of an ancient Greek vessel and now the country's first underwater museum
© WILL VASSILOPOULOS

Otkriveno je više olupina na tom području - usred najvećeg morskog rezervata u zemlji - koji pružaju mogućnost da će se otvoriti još takvih muzeja.

Grčka je ronilački dio svog fokusa privukla posjetitelje otkako je zakon donesen 2020. godine omogućio pristup takvim web mjestima, rekao je ministar turizma Harry Theoharis za AFP.

"Ovo je vrsta turizma koja privlači ljude tokom cijele godine, posebna publika koja izdašno plaća ronjenje", rekao je, dodajući da je 10 novih ronilačkih parkova spremno za izdavanje dozvola u skladu sa postupkom predviđenim zakonom.

Na brodu Triton, grupa od još šest posjetitelja navlači opremu za ronjenje i zaranja u more, pomno prateći svog vodiča. Otprilike 300 ljudi platilo je da posjeti olupinu otkako je muzej otvoren, prema riječima gradonačelnika Alonissosa Petrosa Vafinisa.

underwater view of a swimming pool: Resting around 30 metres for almost 2,500 years, the Peristera shipwreck opened to recreational scuba divers during the summer of 2020
© WILL VASSILOPOULOS

Vafinis - koji je i sam strastveni ronilac - pridružio se grupi turista dok su se jedan za drugim lansirali sa zadnje palube Tritona u more.

Svi posjetitelji moraju prvo proći brifing o mjestu i strogim pravilima - poput držanja najmanje dva metra (oko šest stopa) od artefakata.

Nakon kratkog plivanja s čamca, turistički vodič vodi grupu prema dolje kroz promjenjive slojeve svjetlosti i sve veću hladnoću do morskog dna gotovo 30 metara ispod.

underwater view of a swimming pool: Due to the technical difficulty of the dive, only those qualified can take the tour
© WILL VASSILOPOULOS

"Moja očekivanja bila su zaista velika od brifinga i on je sve ispunio", rekao je George Giasemidis, grčki turist koji je posebno posjetio to područje kako bi vidio olupinu.

Zbog dubine i tehničkih poteškoća spuštanja, samo kvalificirani ronioci smiju posjetiti olupinu broda koji je dostavljao vino i drugu robu kad je propao, oko petog stoljeća prije nove ere.

U pijesku je usidreno više od 4.000 amfora s dvije ručke, čiji položaji označavaju obrise drvene posude, čiji su ostaci vremenom isprani.

"Želimo predložiti drugu vrstu turizma ljudima koji dolaze. Ne želim intenzivan turizam koji možemo naći bilo gdje drugdje", rekao je Vafinis.

S četiri druge olupine otkrivene u blizini, cilj je da one zauzvrat postanu dostupne, dodajući Alonissos na obaveznu listu ronilaca širom svijeta.

"To će Alonissosa staviti na svjetsku ronilačku mapu, imati poput podvodnog safarija drevnih olupina", rekao je Kostas Efstathiou, suvlasnik ronilačkog centra Triton.

PROČITAJTE VIŠE: Ovog ljeta posjetite Grčku i ostrvo Kefalonija

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori