Neviđeno! Čimpanze i gorile “zaratile” u divljini

Čimpanze i gorile nisu poznate po međusobnom nasilju, a ove dvije vrste hominida žive mirno zajedno na određenim područjima - pa je iznenađujuće (i žalosno) da su istraživači prvi put svjedočili smrtonosnim sukobima između ove dvije vrste.

Dva odvojena susreta zabilježena su u nacionalnom parku Loango u Gabonu 2019. Oba puta čimpanze su pobijedile gorile i poticale napade, a oba puta je ubijena vrlo mlada gorila.

U novoj studiji koja dokumentira ove borbe, istraživači se nadaju rasvijetliti ono što bi moglo stajati iza neobične agresije. Da li se radi o teritorijalnim bitkama, konkurencijom za resurse ili nečim drugim?

"Naša zapažanja pružaju prve dokaze da prisutnost čimpanzi može imati smrtonosni utjecaj na gorile", kaže primatolog Tobias Deschner s Instituta za evolucijsku antropologiju Max Planck u Njemačkoj. "Sada želimo istražiti faktore koji pokreću ove iznenađujuće agresivne interakcije."

Prva interakcija u februaru 2019. uključivala je 18 čimpanzi i pet gorila (jednog starijeg mužjaka, tri odrasle ženke i jedno dojenče). Trajala je 52 minute. U drugoj interakciji u decembru 2019. sudjelovalo je 27 čimpanzi (od kojih su neke bile uključene u prvi incident) i sedam gorila (jedan stariji mužjak, tri odrasle ženke, jedna mlađa ženka i dvoje novorođenčadi). Trajala je 79 minuta. 

U oba su slučaja čimpanze uspjele odvojiti dojenče od majke i ubiti ga - u drugom su slučaju čimpanze pojele bebu gorilu. Ostale gorile su pobjegle, dok su neke čimpanze ozlijeđene u borbama u prvom sukobu.

Istraživači misle da su čimpanze dojenčad gorile mogle vidjeti kao plijen. Vjerovatno su se natjecale za hranu ili su se borbe odvijale oko teritorija.

Promatranje interakcija između čimpanzi i gorila nije lako. Zbog potrebe da im se daju prostor i poštovanje promatranje je ograničeno. Imajući to na umu, moguće je da su sukobi između ove dvije vrste zapravo češći. Zanimljivo je primijetiti da su se smrtonosni susreti događali tokom dijelova godine kada je hrana bila manje dostupna.

Istraživanje je objavljeno u Scientific Reports, a prenosi radiosarajevo.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori