Prva žena premijer Švedske dala je ostavku nekoliko sati nakon imenovanja

Prvi put u historiji Švedske

Prva žena premijer Švedske dala je ostavku nekoliko sati nakon imenovanja
Foto: Reuters

Prva premijerka Švedske dala je ostavku samo nekoliko sati nakon što je imenovana.

Magdalena Andersson, najavljena je kao čelnica u srijedu, ali je dala ostavku nakon što je njezin koalicijski partner napustio vladu i njezin proračun nije prošao.

Umjesto toga, parlament je izglasao proračun koji je sastavila oporba, a koji uključuje antimigrantsku krajnju desnicu.

"Rekla sam govorniku da želim dati ostavku", rekla je gospođa Andersson novinarima.

Njezin koalicijski partner, Stranka Zelenih, rekla je da ne može prihvatiti proračun "koji je prvi put sastavljen s krajnjom desnicom".

Gospođa Andersson je rekla da se nada da će ponovno pokušati postati premijerka kao jednostranačka čelnica vlade.

"Postoji ustavna praksa da koalicijska vlada treba podnijeti ostavku kada jedna stranka odustane", rekao je socijaldemokrat u srijedu. “Ne želim voditi vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje."

Predsjednik parlamenta rekao je kako će u sljedećem koraku kontaktirati čelnike stranaka.

Gospođa Andersson je ranije u srijedu izabrana za premijerku jer joj je prema švedskom zakonu trebala samo većina zastupnika da ne bi glasali protiv nje.

Stotinu godina nakon što su Šveđanke dobile glas, 54-godišnjoj čelnici socijaldemokrata aplaudirali su dijelovi parlamenta ili Riksdaga.

Njezin izbor na čelo manjinske vlade uslijedio je nakon 11. sata dogovora s oporbenom strankom Ljevica, u zamjenu za veće mirovine za mnoge Šveđane. Osigurala je i potporu koalicijskog partnera Zelenih.

Od 349 članova Riksdaga, 174 su glasala protiv nje. No, pored 117 zastupnika koji su podržali gospođu Andersson, još 57 je bilo suzdržano, što joj je donijelo pobjedu samo jednim glasom.

Bivša juniorska prvakinja u plivanju iz sveučilišnog grada Uppsale, svoju političku karijeru započela je 1996. kao politička savjetnica tadašnjeg premijera Gorana Perssona. Posljednjih sedam godina provela je kao ministrica financija.

Prije nego što su zastupnici podržali Magdalenu Andersson, Švedska je bila jedina nordijska država koja nikada nije imala ženu za premijera.

Postati prva žena premijer u švedskoj povijesti trebao je biti razlog za noć slavlja za Magdalenu Andersson, no sreća nije dugo trajala.

Složenost švedske politike znači da ne možemo pretpostaviti da smo je vidjeli posljednju. Ako dođe do još jednog glasanja za premijera, gospođa Andersson će vjerojatno ponovno dobiti glas. To je zato što je Zelena stranka obećala da će ju podržati, unatoč tome što je dala ostavku kao formalni koalicijski partner. Ali završila bi u ranjivom položaju na čelu krhke manjinske vlade, a i dalje bi se morala držati desničarskog proračuna koji je već izglasao parlament.

Ono što je sav ovaj politički kaos podvukao je koliko je švedska politika sada podijeljena. Morat ćemo pričekati i vidjeti hoće li birači na izborima sljedeće godine prekinuti zastoj sa značajnim pomakom udesno ili ulijevo.

Pročitajte više: Zašto je Švedska najbolja zemlja na svijetu da postaneš roditelj?

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)