Željeli obilježiti tzv. dan RS u Vijećnici, dobili odbijenicu

Provokacija

Željeli obilježiti tzv. dan RS u Vijećnici, dobili odbijenicu
Foto: Flickr.com

Politička stranka Ujedinjena Srpska, čiji predsjednik je Nenad Stevandić, uputila je sramotan apel gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, koji se prije može shvatiti kao provokacija.

Ova stranka zatražila je održavanje svečane akademije u Vijećnici povodom tzv. dana RS.

Karić je preko Facebooka navela da je zahtjev odbila iz sljedećeg razloga:

"Kao povod za svečanu akademiju naveden je tzv. dan Republike Srpske (RS), 9. januar.

Ustavni sud BiH je u predmetu U 2/18, presudom objavljenom u Službenom glasniku BiH br. 30/19 obilježavanje navedenog datuma kao službenog dana ove administrativne jedinice države BiH proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje "nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava BiH."

Stoga, obilježavanje praznika koji je presudom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim i utvrđeno da simbolizira diskriminaciju i nije u skladu sa univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja, neće biti omogućeno u Vijećnici niti bilo kojem mjestu pod ingerencijom Grada Sarajeva.

Grad Sarajevo će uvijek štititi državnost Bosne i Hercegovine i jednakost svih njenih građana", napisala je Karić.

Podsjetimo da je unutrašnjost iste te Vijećnice potpuno izgorjela u noći sa 25. na 26. august 1992. godine od posljedica požara koji je nastao nakon ispaljivanja granate s položaja Vojske RS.

Pročitajte više: Nove provokacije u Srebrenici: U blizini džamije osvanuli plakati zločinca Ratka Mladića

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori