Prosječna plata i u februaru pokrila manje od polovine potrošačke korpe

potrošačka korpa
proizvodi

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec februar 2021. godine iznosi 1.988,56 KM i za 55,67 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec decembar 2020. iznosila je 993 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku) i za 27 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 49,93 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi):

1. Prehrana – 41,65%

2. Stanovanje i komunalne usluge – 15,6%

3. Higijena i održavanje zdravlja – 9,15%

4. Obrazovanje i kultura – 5,54%

5. Odjeća i obuća – 15,1%

6. Prijevoz – 6,93%

7. Održavanje domaćinstva – 6,03%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz 3 trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: biznisinfo.ba

Pročitaj više:Nove cijene i poskupljenja: Skuplje ulje, piletina, jaja…

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori