Promuklost: Šta je uzrokuje i kako je liječiti

Mnogo je savjeta za dobar glas, ako pitate internet portale. Bijeli sljez, živo jaje, ne kiselo, slatko, začinjeno…

O tome šta je zapravo bitno poštovati ako je glas oruđe za rad, ali i ako želimo da ga sačuvamo od štetnih uticaja jer nam je od značaja u svakodnevnoj komunikaciji.

Zašto dolazi do promuklosti ili gubitka glasa?

Kad smo prehlađeni, naš glas zvuči drugačije. Često smo promukli, a ponekad “ostanemo i bez glasa”. Promuklost može biti prouzrokovana zapaljenskim procesom sluznice grkljana ili laringitisom, najčešće u sklopu infekcije nosa i ždrijela. Ovakve promuklosti su kratkotrajne. Međutim, najčešće se promuklost javlja usljed promjena na samoj glasnici.

Najčešći uzroci nastanka ovih promjena su prekomjerna ili neadekvatna upotreba glasa i duvanski dim.

Do promuklosti i gubitka glasa dolazi ukoliko postoji oboljenje bilo koje od anatomskih struktura zaduženih za proizvodnju glasa, dakle, centralnog nervnog sistema, pluća, glasnica, ali i usljed drugih oboljenja.

Ko želi da njegov govorni aparat funkcioniše kako treba, koristio ga on kao alat za rad jer govori, pjeva, ili samo za „redovne potrebe“, za svoj duh i tjelo treba da čini ono što mu pogoduje.

Dovoljno kvalitetnog sna

Govorni aparat, traži odmor jednako kao i svaki drugi dio tjela. Još više odmora potrebno je ako nam profesija nalaže da ga maksimalno koristimo.

Pjevač mora da spava više nego drugi. Uostalom, svetu je dovoljno oko 8 sati sna, dok je pjevaču potrebno 10 do 12 sati.

Vokalni mišići, kao i svi drugi, zahtjevaju trening, kako bi bili u dobroj formi. Što se češće vježbaju, to bolje rade.

Foto: Centar zdravlja.com

Prehlada?

U sklopu infekcija respiratornih puteva, koje obično zahvataju nos i ždrijelo, koje su najčešće virusne, a rijeđe bakterijske prirode, može da bude zahvaćen i grkljan, odnosno glasnice.

Glasnice mogu, a ne moraju da budu zahvaćene upalnim procesom. Ukoliko dođe do širenja infekcije i na glasnice, larinks (latinski: laringitis), dolazi do pojave promuklosti. U tim slučajevima najvažnija je "štednja" glasa, odnosno vokalni mir. Neophodno je izbjegavanje vokalnog opterećenja, kao što su vikanje ili dugotrajno šaputanje.

Od presudnog značaja je izbjegavanje štetnih faktora, prije svega prestanak pušenja i ograničenje unosa alkohola i kofeina. Važno je i izbegavanje dugog govora u uslovima štetnih isparenja, suvog vazduha ili buke.

U prirodi je lijek

Promuklost se može i prirodno liječiti.

  • Kad boli grlo ili postoji problem sa sinusima, koristi se ulje divljeg origana. Jednu do tri kapi se rastvore u šolji mlakog čaja, nikako vrelog. Potrebno je oko 10 minuta da se ono razmuti i to mnogo pomaže. Ulje divljeg origana ima antibakterijsko dejstvo. Kaže jedan čitatelj iz svog iskustva.
  • Neobično je važan adekvatan unos tečnosti i u tom smislu najbolje je unositi vodu.
  • Treba izbjegavati hladna i gazirana pića, zatim pretjerano slane, ljute i kisele hrane – savetuje naš čitatelj.
  • Ne jesti ni piti ni hladno ni vruće. Treba unositi mlaku tečnost i hranu, kad dostignu sobnu temperaturu.

Pročitaj više: Maslačak: Odličan diuretik koji čisti jetru i pomaže imunitetu

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori