Jasmila Žbanić: Ovaj film nije nastao da bi ljude dalje sukobio ili razdvajao, već da bi se bolje razumjeli

Jasmila Žbanić zahvalila se svima koji su podržali produkciju i kampanju. Naglasila je da je za cijelu tu ekipu ovaj film više od filma, ali i da je nastao da bi se svi bolje razumjeli.

- Ekipa filma "Quo vadis, Aida?" je izuzetno počastvovana i zahvalna što je film ušao u nominaciju za Oskara. Želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su podržali produkciju i ovu kampanju. Također, posebnu zahvalnost imamo za žene, majke i preživjele Srebreničane koji su nam bili inspiracija i podrška. Ovaj film je za sve nas puno više od filma. Želimo da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi. Ali, također, i svi genocidi koji su se desili na ovim prostorima da se nikada ne negiraju i da se nikada ne zaborave. Ovaj film nije nastao da bi ljude dalje sukobio ili razdvajao. Naprotiv, nastao je bi se bolje razumjeli i, nadam se, više voljeli - kazala je Jasmila Žbanić.

Film nastavlja da niže uspjehe na filmskim festivalima širom svijeta. Tokom proteklog vikenda dobitnik je glavne nagrade Grand Prix by Orange i nagrade kritike na Luxemburg City film festivalu dok je na Miami film festivalu osvojio glavnu nagrade Knight MARIMBAS kao i Nagradu kritike.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Ovo je već od prije sat svjetska vijest koju su objavile sve vodeće svjetske kuće. Ovo je značajnija stvar nego što je diplomatija uradila u zadnjih 15-20 godina. Potvrdila se moja teza kako umjetnost može da mijenja svijet, da popravlja ljude, kako umjetnost i kultura mogu doći na ona mjesta na koja ne može politika, rakao je Hadžihafibegović.

Pročitaj više: “Quo vadis, Aida” u trci za Oscara za najbolji strani film

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori