Britanski soj više napada djecu: Kako ga razlikovati od drugih virusa

Britanski soj je kontaminozniji, ali na sreću, nema porasta broja djece sa teškom kliničkom slikom, kaže za eKliniku prof. dr Vladislav Vukomanović.

Britanski soj korona virusa, od kojeg strahuje cijeli svijet, jer je prema posljednjim istraživanjima najsmrtonosniji. Prisutan je i u čitavoj regiji, a po riječima stručnjaka on se mnogo brže širi i krivac je što ima mnogo više oboljele djece. Simptomi ovog soja, običnog korona virusa i gripa, međutim, ne razlikuju se. 

Simptomi kod djece zaražene britanskim sojem covid 19

Povišena tjelesna temperatura, glavobolja, curenje nosa, začepljen nos, kašalj, bolovi u zglobovima i mišićima, ponekad praćeni dijarejom i povraćanjem su simptomi zbog kojih se roditelji djece obraćaju pedijatrima.

Prema riječima stručnjaka, izlječenje djece je uglavnom potpuno, osim ako se ne radi o djeci sa komorbiditetom, odnosno pridruženim oboljenjima sa osnovnom bolešću ili težim neurološkim ili drugim oboljenjima.

Šta kažu naučnici o uticaju britanskog soja na djecu: Oprez

Podaci naučne zajednice u Britaniji, kažu da je mutiran takozvani britanski soj zarazniji oko 60 odsto od prethodnih. Članovi savjetodavne grupe britanske vlade NERVTAG ustanovili su da djeca jesu podložnija zaražavanju mutiranim korona virusom.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tada je objasnila da su mutacije olakšale prodor virusa u ljudske ćelije. Samim tim i djeca su podložnija virusu, kao i odrasli. Dodala je i da se zbog toga može očekivati veći  broj zaražene djece, kao i da neće izazivati teže oblike bolesti ni kod djece, ni kod odraslih.

Najnovija britanska studija, objavljena u stručnoj publikaciji British Medical Journal, pokazala je, nažalost, da britanski soj ima „znatno veći“ mortalitet.

Veoma zarazna i lakše prenosiva mutacija SARS-CoV-2 koja se raširila svijetom, poznatija kao britanski soj ili B 1.1.7, otkako je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji krajem prošle godine, smrtonosnija je od prethodnih vrsta između 30 i 100 odsto, objavljeno je u ovoj studiji.

Foto: Pexels - Pixabay

Oboljelo djete voditi prvo na pregled kod ordinirajućeg pedijatra

Ukoliko postoji sumnja da je djete oboljelo od korona virusa ne smije se dozvoliti da ta djeca budu u kontaktu sa ostalim članovima porodice. Osim sa onima sa kojima su se zatekli. Osim pomenutih simptoma, temperatura koja zahtjeva pažnju je ona preko 38,5 stepeni Celzijusovih.

– Međutim, ako je djete dobrog opšteg stanja, ako kada mu se spusti temperatura poslije davanja paracetamola, hoće da pije, jede, nema veliki broj pražnjenja ili ne povraća toliko da ne može da toleriše nikakav unos hrane, može da se sačeka odlazak kod ljekara do ujutru. To su blaži oblici. Može biti prehlada ili neka forma gripa.

Savetovuju se roditelji da se oni pridržavaju preporuka, nose maske, drže distance. Štiteći se od tog virusa kojima mogu biti zaražena njihova djeca, zaštitiće i svoje djete i sebe, ali iostale u porodici… Potvrđeno je da su djeca uglavnom najznačajniji prenosioci infekcije.

Dr Liji Thomas, specijalista za akušerstvo i ginekologiju je nakon novih saznanja rekla da su novorođenčad i djeca takođe izložena određenim komplikacijama nakon infekcije. Međutim sa daleko manjom kliničkom slikom – objavio je portal News Medical.

Studija na osnovu kojih su dobijena ova saznanja analizirala je kliničke osobine i sociodemografske karakteristike i ishode u 211 uzastopnih pedijatrijskih prijema sa covid 19. Većina ih je bila u Kanadi ili Kostariki, a ostatak u Iranu. Period prijema za uključivanje u studiju bio je od 1. februara do 16. novembra prošle godine. Primjećeno je da je trenutna pandemija korona virusa izazvana teškim akutnim respiratornim sindromom manje ozbiljna kod novorođenčadi i djece. Utvrđeno je da su male šanse za postojanje hroničnih medicinskih stanja u ovoj starosnoj grupi.

Izvor: eklinika.rs

Prikaži više: Pfizerova vakcina 97 % efikasna: Stručnjaci došli do zaključka

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)