Prof.dr. Jasna Bajraktarević: Neurofeedback

Neurofeedback je funkcionalan alat u složenom psihoterapijskom procesu retraumatizacije i reintegracije ljudske psihe.

U trenucima kada klijentu treba energija za restruktuiranje kognitivnih distorzija nastalih tokom života, neurofeedback se pojavljuje kao nova, jednostavna i efikasna metoda kojom klijent ubrzava sopstvenu promjenu i upušta se u reorganizaciju, najčešće habitualnih algoritama, usvojenih tokom života, koji su ga učinili nefunkcionalnim i neproduktivnim.

Svjesnost o mogućoj promjeni, snaga da je izvede do kraja, autentičnost emocija i njihova stabilnost su nov pogled na sopstvenu individualnost i ujedno platforma za jedan nov i drugačiji potencijal koji većini klijenata vraća osjećaj kontrole nad vlastitim životom i samopouzdanje da na nov način sagledavaju iste stvari.

Veliki broj uspješno završenih psihoterapija i ujedno veliki broj klijenata koji su vjerovali neurofeedbacku i time znatno poboljšali kvalitet sopstvenog života, svrstavaju me u red posvećenih sljedbenika ove metode koja mi je otkrila nov način gledanja na neuronauku i dala smisao mojim daljim istraživanjima u ovoj oblasti.

Neurofeedback (NFB) je neinvazivna metoda kojom se postupno utiče na poboljšanje funkcije mozga. Neurofeedback trening omogućuje mozgu da poboljša efikasnost svojih funkcija i time pridonosi održavanju zdravog tijela.

Treniranjem mozga jačamo operacione obrasce, čineći svoje reakcije uravnoteženim i produktivnijim. Istraživanja pokazuju da neurofeedback trening povećava plastičnost mozga, što pojedincu daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća

Do neurološke neravnoteže (disregulacije) dolazi kada mozak koristi neadekvatan moždani talas zbog čega se vremenom javlja prevelika pobuđenost koja rezultira poremećajem funkcionisanja mozga.

Trening se sastoji od apliciranja senzora na određenim mjestima na površini glave (ovisno o simptomu na kojem radimo). Ovaj postupak je bezbolan i neinvazivan.

Za vrijeme NFB tretmana računar obrađuje moždane talase i ostale informacije koje su dio ovog procesa kako bi se osobi koja je u NFB tretmanu pružila povratna informacija (feedback) o funkciji njegovog vlastitog mozga. Povratna informacija se predstavlja na više načina, a najčešće putem promjene u zvuku i slici na video zapisu, odnosno simulaciji koja nalikuje igrici. Kontinuiranim treningom počinju se proizvoditi „željeni“ moždani talasi, a potiskuju neželjeni.

NFB u većini slučajeva ima pozitivan, trajan učinak ali u određenim stanjima cikluse NFB-a je potrebno ponavljati. U manjem postotku osoba koje su bile uključene u NFB trening nisu zabilježene promjene te je za sada nemoguće predvidjeti do koje mjere će NFB za nekoga biti koristan.

Tokom treninga klijent doživljava promjene u stanjima koja se odnose na regulisanje središnjeg nervnog sistema. Promjene u pozitivnom ili negativnom smjeru bilo kojih simptoma koji se mogu doživjeti tokom i nakon treninga vrijedan su alat za pronalaženje odgovarajuće frekvencije za trening. Prema povratnoj informaciji koju dobije od klijenta terapeut će modifikovati protokol ili frekvenciju treninga i time eliminisati eventualne nuspojave i kreirati što efikasniji trening.

Pozitivna reakcija na neurofeedback se obično očekuje nakon prvih 20 treninga, iako neki klijenti primjete poboljšanja i ranije.

Pročitaj više: Prof.dr. Jasna Bajraktarević: Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)

Pratite nas na našim stranicama na

Odgovori

Vezane vijesti

Vezane vijesti