Prije godinu dana napustila nas je Mira Furlan

Godišnjica

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je 20. januara prošle godine u 65. godini života. Neposredno poslije smrti, objavljene su i njene posljednje riječi.

Sluteći šta je čeka, Mira nije dopuštala da joj posljednji dani budu ispunjeni strahom.

"Gledam u zvijezde. Noć je vedra i Mliječna staza čini se tako blizu. Tamo ću uskoro poći. 'Svi smo mi od zvijezda', odjednom sam se sjetila Delennine rečenice iz Joeovog scenarija. Nije loše. Ne bojim se", piše.

Dala je do znanja da samo želi osjetiti ljepotu života.

"U međuvremenu, dopustite mi da sklopim oči i osjetim ljepotu oko sebe. I duboko udahnem ispod tamnog neba punog zvijezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve", citirao je neko Mirine riječi na njenom profilu.

U objavi, koju je vjerovatno napisao neko blizak glumici, spomenuti su i datumi njenog rođenja i smrti, ali i fotografija na kojoj se glumica smiješi.

Mira je 1955. godine rođena u Zagrebu i važila je za jednu od najvećih glumica sa ovih prostora. Mnogi su je zvali "najsjajnijom zvijezdom Jugoslavije", a ostvarila se u brojnim jugoslovenskim filmovima i serijama.

Odlaskom u Los Angeles, karijeru je devedesetih nastavila na svjetskoj sceni te je, između ostalog, ostvarila uloge u serijama "Babylon 5" i "Lost".

Neposredno prije smrti dovršila je autobiografiju "Voli me više od svega na svijetu", a nedavno je odlomcima gdje opisuje kako je više puta bila žrtva silovanja, potresla region.

Preminula je od virusa Zapadnog nila, a iako je posljednje mjesece provela boreći se za život, bitku je, nažalost, izgubila.

Pročitajte više: Mira Furlan sinu Marku napisala pismo prije smrti

Pratite nas na Facebook akter.ba

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori