Preminuo je arhitekt Said Jamaković

Preminuo arhitekt JAmaković
Od posljedica bolesti preminuo je naš istaknuti kolega, Said Jamaković.

Nažalost, epidemija Covid-19 odnijela nam je još jednog dugogodišnjeg člana. Od posljedica bolesti preminuo je naš istaknuti kolega, Said Jamaković.

Rođen je u Banjoj Luci 11.12.1942. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1967. godine. Svoju dugogodišnju plodnu karijeru gradio je u firmama IPSA i Dom a bio je i direktor Zavoda za planiranje razvoja kantona Sarajevo u poslijeratnom periodu.  Radio je i u sekretarijatu za urbanizam i komunalne poslove grada Sarajeva i u arhitektonskoj firmi Archdesign.

Arhitekt Jamaković, sa suprugom Šefkom autor je brojnih arhitektonskih zdanja poput zgrade Teloptic i Studentske poliklinike. Projektirao je još i zgradu Centralne banke – filijala Sarajevo (sa Maidom Ćejvan) , Stanicu Banja Luka (sa Živoradom Jankovićem i Tanjom Roš-Dimitrijević a autor je i prostornog plana Kantona Sarajevo. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim natječajima. Autor je izložbe Arhitektura grada 1990. (sa Aleksandom Levijem) a učestvovao je i na izložbi povodom otvaranja muzeja suvremenu umjetnosti u Lepzigu.

Bio je aktivan član AABiH i jedan od urednika časopisa “Arh” koji je AABiH svojevremeno izdavala.

Ovim putem Asocijacija arhitekata izražava iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama.

Izvor: aabh.ba

Pročitaj više: Preminuo Jovan Divjak bivši general Armije BiH

Pratite nas na našim stranicama na

Vezane vijesti

Odgovori